Nemzetiségi ifjúság, ifjúság és nemzetiség

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Budapesti Művelődési Központ mint Budapest Főváros Önkormányzata közművelődési módszertani intézete a Nemzetiségek Napja tiszteletére szakmai fórumot tartott a „Nemzetiségi ifjúság, ifjúság és nemzetiség” témakörében a nyelv, a hagyományőrzés és nemzetiségi identitás alakulása, alakítása kérdései körül 2017. december 19-én.

20171219_104407_HDR

A délelőtt első előadója, Szabó Mónika, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének ügyvezetője bemutatta a szlovákok intézményhálózatát. Hangsúlyozta, hogy milyen komoly szerepet töltenek be a nemzetiségi oktatási intézmények a magyarországi szlovák gyermekek nevelésében és identitásának kialakításában. Beszélt arról is, hogy a jól képzett pedagógusoknak milyen fontos szerepe van ezekben a folyamatokban.

20171219_105650

Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) igazgatója ismertette az intézmény rendezvényeit és projektjeit. Beszélt az Abgedreht! ifjúsági filmes pályázatról, a Blickpunkt fotós versenyről, a TrachtTag-ról és a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozatról, valamint a zentrum.hu hírportálról is. Elmondta, hogy a Zentrum közösségét már a kezdetektől, azaz 2004 óta tudatosan építik. Nem oktatási intézményként, véleménye szerint nem lehet rávenni a gyerekeket, fiatalokat a hagyományőrzésere. Éppen ezért nem is próbálkoznak ilyesmivel. Viszont a Zentrum csapata mindig olyan programokat és projekteket igyekszik kitalálni, amikben a gyerekek és fiatalok magunktól is részt szeretnének venni. Ennek érdekében elsősorban a modern technika nyújtotta lehetőségekkel élnek.

IMG_1145

A roma fiatalok zenei felkészítő programjának tapasztalatairól beszélt a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója. Kathy-Horváth Lajos hangsúlyozta, hogy a romák felzárkóztatása kizárólag az oktatás segítségével lehetséges. A segélyek csak rövid távú változásokat eredményeznek. A fiatalokat követendő példák, példaképek bemutatásával igyekeznek meggyőzni a folyamatos önképzés fontosságáról, amiben a zene központi szerepet játszik. Előadását egy rövid zenei bemutató követte, a hegedűművész legújabb szimfóniájából adott elő egy részletet.

IMG_1149

A magyarországi nemzetiségek identitásának hasonló és különböző kérdéseiről beszélt Dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kutatási, Stratégiai és Koordinációs igazgatója. Példákat mutatott arról is, hogy milyen sok a nemzetiségi vonatkozás a fővárosban és ezeket be kellene hozni a köztudatba. Például a házakon elhelyezhető emléktáblák nagyszerűek erre a célra.

Lágler Péter, a BMK nemzetiségi referense kiemelte, hogy a fővárosban élő nemzetiségek milyen sokszínűvé varázsolják a várost. Fontos, hogy egy diskurzus alakuljon ki a közöttük. Az első alkalommal megrendezett fórum is ezt volt hivatott elősegíteni, és természetesen már tervezik a folytatást.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo