Készülőben a fekedi német tanösvény

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Fekeden – azon a baranyai településen, amelyet „a magyarországi német építészet gyöngyszeme” jelzővel is illetnek – ismét nagyszerű dolog van készülőben: lelkes falubeliek, a település német önkormányzata, polgármestere, a magyarországi németek nyelvjárásainak és néprajzának két szakértője, egy kommunikációs ügynökség, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hónapok óta közösen dolgozik azon, hogy új német nemzetiségi tanösvény létesüljön.

Dénes Baracs: Tagesanbruch in Feked

A készülő tematikus útvonal fő motívuma a fa lesz: a fekedi németek múltja és jelene, életmódja, hagyományai, ünnepei és mindennapjai nyolc tanösvény-állomás segítségével elevenednek meg – ahogy a Biblia is mondja: „A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően.”

- Igazán izgalmas figyelemmel kísérni azt, ahogy a készülő tanösvény tartalma lépésről lépésre kibontakozik – fogalmazott Tillmann Péter polgármester, aki a projekt előrehaladását tevőlegesen is támogatja. – Sosem gondoltam volna, hogy a falu vezetőjeként magam is számos új információval gazdagodom!

A projekt gazdája a település német önkormányzata, amelynek tagjai 2017-ben pályáztak a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatához a Német Szövetségi Belügyminisztérium által támogatandó projekt megvalósítására. A kutatásokat Peck Tiborné vezeti, aki egyébként nem fekedi születésű, „csak” beleszeretett a baranyai faluba. Dr. Erb Maria, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzorasszonya, aki a szomszédos Véménd szülötte, a projektcsapat legfontosabb szakmai támasza. Ő a helyben folytatott gyűjtőmunkát egyéb kutatásokkal egészíti ki: többek között Hessen tartomány állami levéltárában is kutatta a fekedi németek őseinek életét. – Sok egyéb mellett bizonyítékokat találtam arra, hogy a Rhön-vidéki óhazában szinte ugyanolyan klumpakészítő műhelyek működtek, ugyanolyan eszközöket használtak gyümölcsök aszalására, mint Fekeden.

A baranyai falu közösségének célja az, hogy különösen értékes tematikus útvonalat alkosson meg, amely méltó folytatása a Sombereken és Pilisszentivánon már létező német nemzetiségi tanösvényeknek.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo