Kocsmalimpia, avagy farsang egy kicsit másként

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Sok helyen került elő a nagyböjtöt megelőző időszakban a farsangtemetés szokása. Így volt ez korábban Tarjánban is. Idén azonban a Német Nemzetiségi Egyesület új ötlettel állt elő: február 11-én vetélkedőt rendezett, amelyre a falubeli egyesületeket várták. Schneider Martin, a rendezvény ötletgazdája így mesélt a programról.

kocsmalimpia2

Honnan jött a Kocsmalimpia ötlete, egyáltalán mi is ez a vetélkedő?
A Kocsmalimpia valójában egy már több éves múlttal büszkélkedő rendezvény – az Egyesületek Farsangja – és egy új ötlet, a „rántsuk össze valami újjal a tágabb baráti körünket” összefonódása. Ez utóbbi elképzelést terjesztettük ki a falu civil egyesületeire és próbáltunk olyan játékokat keresni, melyeknél a kor és a nem semmiféle előnyt, hátrányt nem jelent. Én még zsíroztam otthon a dédmamámmal, ellenben szerintem sok fiatal résztvevő most játszott először nem az ő generációjához tartozó emberekkel. Így büszkén mondhatom, hogy a rendezvény egyik fő célját sikerült elérni: áthidaltuk a kort.

kocsmalimpia7

Hogyan, kivel találtad ki a versenyszámokat?
Szórakoztató rendezvényt szerettünk volna létrehozni. Így néhány baráttal kezdtünk ötletelni – ahogy azt illik – egy-egy pohár sör, bor mellett és jöttek sorban a kritériumoknak eleget tevő játékok, az ügyességi, szellemi versenyszámok, mint biliárd, kártya, teke, csocsó. Pár perc után rájöttünk, hogy ezek egyik közös nevezője, hogy mindegyiket játsszák kocsmában. Innen származik a Kocsmalimpia elnevezés. A zsírozás talán az egyik legelterjedtebb magyar-paklis kártyajáték, ezt egyből beemeltük a versenyszámok közé.

kocsmalimpia6

Patkódobásról már én is csak meséket hallottam, de mivel kovács már nincs a környéken, ezért ezt kicsit átalakítva karikákat dobáltunk oszlopokra. Napjainkban egyre jobban hódít a darts-őrület, nekünk is megtetszett, ezért ez lett a harmadik játék. Hogy legyen valami kuriózum is, amit nagy eséllyel senki nem ismer, beleástam magam a német kocsmavilágba – mégis csak ez a nemzet áll közel hozzám – itt bukkantam a „kupakolásra” (csatos üveg kupakjának „pöckölése”), amivel meg is lett a keresett negyedik játékunk.

kocsmalimpia4

Milyen érzésekkel telt számodra az este?
A délutánt megelőző napokban nagyon izgultam! Ez volt az első ilyen rendezvény, amit nagyjából két hét alatt találtunk ki, szerveztünk meg és hirdettünk egy maroknyi emberrel. Báli szezon végén nehéz megmozgatni az embereket, és szerdán még nem igazán volt mozgolódás, csapatjelentkezés is csak három. De mikor 4 órakor kezdett megtelni a kultúrotthon és fél óra alatt már bőven száz fő felett jártunk, kicsit megkönnyebbültem. Persze ekkor jött az újabb kihívás, ennyi ember koordinálása, hogy minden flottul menjen.

kocsmalimpia1

Mi az, amin változtatnál utólag és mi az, amit kifejezetten sikernek könyveltél el?
A pénteki díszítés alatt alaposan lemodelleztük az összes játékot, mi mennyi időt vesz igénybe. Ez meg is térült! A három órásra tervezett nettó játékidőn 7 perccel csúsztunk túl. Viszont sok apró dolog volt, ami még gördülékenyebben mehetett volna, ha már több rutinunk lett volna. Néha álcázott fejetlenség volt, de összeszokott csapat révén ezeket remekül kezelte mindenki. A legnagyobb öröm, dicséret az volt, mikor az egyik játékos azt mondta, egyáltalán nem akart eljönni, de nagyon örül, hogy nem csinált ekkora marhaságot!

kocsmalimpia5

Hogy látod a rendezvény jövőjét, mik a távolabbi céljaitok?
Szeretnék a jövőben még több embert kimozdítani otthonról, így vagy több játékra vagy több párhuzamos pályára lesz szükség, hogy egy percig se unatkozhasson senki!

Árendás Katinka

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo