Nagyapa nyomában – Udo Pörschke felolvasóestje

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Udo Pörschke a közelmúltban megjelent „Verborgene Zeilen aus der Kriegsgefangenschaft – Auf Großvaters Spuren“ (Eltitkolt sorok a hadifogságból – Nagyapa nyomában) című könyvéből olvasott fel 2018. február 15-én a pécsi Lenau Házban.

DSCF1827

A nagyapa, Martin Welz közel 40 éves volt, amikor 1942-ben besorozták. A háború után évekre eltűnt. A családja időközben elhagyni kényszerült a szülőföldjét, a sziléziai Schweidnitzet és Bajorországban lelt új otthonra.

DSCF1843

A halála után az unokája, Udo Pörschke, egy véletlen folytán megtalálta az 1945 és 1949 között íródott naplóját. A nagyapa sorsa a második világháború utolsó hónapjaiban és a hadifogság éveiben a család számára eddig teljesen ismeretlen volt, és ez egy megindító nyomozásra ösztönözte Pörschkét Kelet-Németországban és Lengyelországban. Felkereste azokat a helyszíneket, ahol 70 évvel korábban a nagyapja járt, szemtanúkkal találkozott, akik az akkori eseményekkel kapcsolatban felvilágosítással szolgálhattak.

IMG_20171025_102439

Egy filmes barátja elkísérte az úton, hogy azt a család számára dokumentálják. Időközben azonban egyre világosabbá vált számára, hogy ez a családi történet egyben felelevenítheti milliónyi hadifogoly sorsát is.

Így készült el végül 2015-ben a dokumentumfilm, melyet több mozi is műsorra tűzött, végül a németországi „phoenix“ adón is bemutatták. A filmet alapul véve végül 2017 őszén az izgalmas utazásról sok képpel, beszámolóval, információval, térképpel és számos szemtanúval készített interjúval gazdagított könyv is megjelent.

DSCF1831

A felolvasást a filmből kivágott rövid bejátszások színesítették, így a közönség is elkísérhette az írót ezen a nagyon személyes, megindító utazáson.

Udo Pörschke 1968-ban született Bambergben. Az egyetemi tanulmányok után tanárként dolgozott Frankföldön, Mexikóban és Magyarországon. A rövid történetei és elbeszélései különböző kiadók gondozásában, több országban megjelentek.

Szeitz István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo