Méltó megemlékezés egy felejthetetlen költőnőről




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Koch Valéria (1949-1998) halálának 20. évfordulóján, 2018. február 28-án a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) volt a házigazdája a budapesti Magyarországi Németek Házában rendezett emlékestnek, amely egyben a költőnő életművét méltató országos rendezvénysorozatnak is az első állomása volt.

IMGP5758

A nagyszámú közönséget a Zentrum igazgatónője, Ambach Mónika köszöntötte, aki személyes élményéről is beszámolt, amikor is – még diákként – egy szavalóversenyen találkozott Koch Valériával és egy dedikált könyvet kapott tőle jutalmul az eredményes szereplésért. Mély benyomást tett rá a költőnő, akinek erős kisugárzásáról barátai és kollégái is beszéltek az esten. (Koch Valéria életrajzát itt olvashatják el >>>)

Wolfart-Stang Mária a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban ismerte meg a költőnőt és életre szóló barátságot kötöttek. Mesélt arról, hogy Koch Valériának milyen sokat jelentett a családja, és őt is mindig szeretettel fogadták a Baranya megyei Szederkényben.

IMGP5770

Erb Maria, a másik bizalmas, a költőnő fővárosi életéről beszélt. Hangsúlyozta sokoldalúságát, hiszen az irodalom mellett a fényképezés és a rajzolás is kedvenc elfoglaltságai közé tartozott. Egy pipacsot ábrázoló képét magával is hozta. Szerinte a virág kiváló szimbóluma Koch érzékeny és törékeny, mégis túlélő lényének. Méltatta a gyermekeknek szóló műveit is. Mesélt arról, ahogy Pamacska nevű cicájával gyakran járt hozzájuk, lányainak fel is olvasta legújabb gyerekverseit.

Schuth János a Neue Zeitung-nál volt Koch Valéria kollégája, de a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségében (VUdAK) is együtt tevékenykedtek. Az NZ főszerkesztője egyaránt komoly elismeréssel nyilatkozott a költőnő irodalmi és újságírói munkásságáról, aki a VUdAK 2. elnöke és irodalmi szekciójának egyik alapítója is volt.

IMGP5843

Bradean-Ebinger Nelu saját versét olvasta fel, amit a költőnő halálakor írt. Hálával emlékezett rá, hiszen többek között neki köszönhette, hogy a VUdAK tagja lett. A visszaemlékezések között Koch Valéria-díjasok (a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának díja, kiemelkedő középiskolai illetve egyetemi tanulmányi eredményekért) Koch Valéria verseit adták elő. A költőnő tiszteletére a SVUNG csapata  pedig egy animációt mutatott be.

Az ELTE Magyarországi Német Kutatóközpontnak, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének és a költőnő hagyatékának gondozóinak együttműködésében egy kiállítás is bemutatásra került, amely fényképek, a művekből merített és a költőt méltató idézetek, tárgyi emlékek segítségével tárja az olvasó elé az életpálya állomásait, Koch Valéria sokoldalú munkásságát, érdeklődését, érzékeny és sziporkázó személyiségét.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg a Magyarországi Németek Házában (előzetes bejelentkezés szükséges: +36-1-373-0933, info@zentrum.hu), azt követően pedig Baján, Pécsett és Veszprémben lesz látható.

További képek a rendezvényről >>>

〰〰〰〰〰

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Partner:
ELTE Magyarországi Német Kutatóközpontja
Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0398)

Screen Shot 2017-08-30 at 18.33.35

Ajánlott hírek