A Minority SafePack sikere európai kisebbségvédelmi mozgalmat indított el

Forrás: FUEN

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Nemzetközi sajtótájékoztatóval zárta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a Minority SafePack aláírásgyűjtő kampányát április 4-én, Flensburgban a Kisebbségek Házában, csupán néhány órával az aláírásgyűjtés lezárása után. Vincze Loránt FUEN-elnök ismertette az eredményeket: a MSPI 1.215.789 támogató aláírást gyűjtött, ebből 771.089 támogató online, 444.790 pedig papíron írta alá a kezdeményezést. Ez a szám messze meghaladja a szükséges egymillió aláírást.

csm_elod_cover_bb538dc9f2

“Köszönetet mondok minden egyes európai állampolgárnak, aki aláírta a Minority SafePack kezdeményezést. Azért hallatták a hangjukat, hogy elismerést és védelmet kérjenek az Európában élő nemzeti kisebbségeknek és nyelveknek. Önök ötvenmillió, az EU-n belül valamelyik nemzeti kisebbséghez vagy nyelvi csoporthoz tartozó ember szószólói” – jelentette ki Vincze Loránt, aki köszönetet mondott a kampánycsapatnak, a helyi koordinátoroknak, partnerszervezeteknek és az MSPI barátainak is, valamint azoknak a többségi közösségeknek is, akik támogatták az ügyet.

Az országos küszöböt 11 országban érték el: Románia (303.695 aláírás), Szlovákia (57.890), Magyarország (569.813), Lettország (8.252), Horvátország (18.884), Spanyolország (53.772), Dánia (12.194), Bulgária (25.691), Litvánia (20.284), Szlovénia (6.895), és a kampány legutolsó napján Olaszország (60.545). Április folyamán a FUEN a helyi partnerekkel közösen hivatalosan átadja az aláírásokat azokban az országokban, ahol meghaladták a küszöböt. A tagállamoknak három hónapjuk van érvényesíteni az aláírásokat, ezután pedig az általuk kibocsátott tanúsítványokat átadják az Európai Bizottságnak, amelynek szintén három hónap áll rendelkezésére, hogy nyilvános vitára bocsássa az ügyet az Európai Parlamentben, és kifejtse meglátásait a kezdeményezés jövőjét illetően.

“Ma azt ünnepeljük, hogy több mint egymillió európai állampolgár támogatta az ügyet, és, ami még fontosabb, egy európai szintű kisebbségi jogi mozgalom születésének vagyunk tanúi. 1.215.789 személy fejezte ki világosan az EU irányába, hogy a kisebbségi jogokat védő törvényi keretrendszert akarnak. Kisebbségvédelmi mozgalmunk semmit nem akar elvenni Európától vagy a többségi közösségektől, de meg akarunk arról bizonyosodni, hogy európai kulturális és nyelvi örökségünk megóvásra kerül – mondta a FUEN elnöke.

A FUEN arra kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a kisebbségvédelmi törvényi keretrendszer tartalmáról, az egyes tagállamok és régiók kormányait és parlamentjeit pedig arra, hogy segítsék elő a javaslatok bemutatását és vitáját.

“A mai nap történelmi pillanat, hiszen Európa történelmében soha nem álltak ilyen közel ahhoz, hogy az őshonos kisebbségeket védő törvényt alkossanak” – mondta Kelemen Hunor, aki Kolozsvárról online kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba. Az RMDSZ elnöke kiemelte: a kezdeményezést minden negyedik erdélyi magyar támogatta aláírásával, így a Szövetség felülteljesítette az eredetileg vállalt 250 ezer aláírást. Köszönetet mondott nemzetközi partnereiknek, valamint kiemelten a Magyar Közösség Pártjának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Rákóczi Szövetségnek, amely a magyarországi kampányt koordinálta.

“Sokan kételkedtek, kishitűek voltak, és annak drukkoltak, hogy a Minority SafePack kezdeményezői ne legyenek sikeresek. Elkövettek mindent, hogy keresztbetegyenek. Az őshonos kisebbségek viszont rést ütöttek a falon, legyőzték a kishitűséget, bebizonyították, ők egy erős közösség, amely jogainak európai védelmet akar” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A Minority SafePack sikere bizonyítja, hogy Európa kisebbségi közösségei léteznek és létezni akarnak, és ők az igazi európaiak, akik hisznek az Európai Unió mottójában: Egység a sokszínűségben” – mondta a sajtótájékoztatón Hans Heinrich Hansen. A FUEN volt elnöke, a polgári kezdeményező bizottság vezetője emlékeztetett a hosszú és nehéz útra, amelyet a Minority SafePacknek meg kellett tennie idáig, beleértve az Európai Unió Bíróságán folytatott hosszú pereskedést az Európai Bizottsággal, amely először elutasította a kezdeményezés bejegyzését.

Gösta Toft FUEN-alelnök köszönetet mondott a kampánycsapatnak és a FUEN csapatának a nagyszerű eredményért és az elhivatottságért, illetve Hans Heinrich Hansennek a kezdeményezés elindításában vállalt szerepéért, Kelemen Hunornak a magyar közösség példaértékű mozgósításáért és Vincze Lorántnak kitartó optimismusáért és elhivatottságáért. “Európa polgárai egyértelműen kinyilvánították akaratukat, most ennek kell érvényt szereznünk. Felszólítjuk az EU-t, hogy cselekedjen!” – fogalmazott Toft, aki szerint eljött a pábeszéd ideje. Építő jellegű dialógusra és jó lobbira van szükség minden szinten a Minority SafePackben foglaltak megvalósítása érdekében – mondta el a sajtótájékoztató zárásaként.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo