Falusi miliő, mint a Duna-menti sváb irodalom újra felfedezett témája

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Április 11. a magyar költészet napja, hívta fel a közönség figyelmét a Zentrum-Programme im HdU sorozat irodalmi témájú rendezvényén elhangzott köszöntő beszédében Ambach Mónika, a Zentrum igazgatónője. Ebből az alkalomból ajándék várta a közönséget a székeken: a Magyarországi Németek Könyvtárának gyűjteményéből híres magyar költők verseinek német nyelvű műfordításai, magyarországi német költők és költőnők magyar nyelvű műfordításai, illetve versei. Ilyenkor országszerte az irodalmat ünneplik, aminek az apropóján Balthasar Waitz Das rote Akkordeon című regényét mutatták be.

IMGP6375

Az író betegsége miatt sajnos nem tudott személyesen jelen lenni. Őt helyettesítendő Dr. Ingeborg Szöllösi (a Német Kultúrfórum Kelet-Európa munkatársa) olvasott fel a regényből. A beszélgetést Schuth János (Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége 1. elnöke) vezette, aki többek közt azt is kiemelte, hogy nemcsak a magyarországi német, hanem a romániai német irodalom is nagyon közel áll hozzá. A romániai német Balthasar Waitz-cal való ismeretsége a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor az író még mint újságíró-kolléga Temesváron tevékenykedett. Az irodalmi eszmecsere a színvonalas bánáti irodalmi nagyságokkal – többek közt Herta Müllerrel, aki 2009-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, Richard Wagnerrel és természetesen Balthasar Waitz-cal – már abban az időben is ösztönzőleg hatott a magyarországi német irodalmi alkotómunkára.

IMGP6385

Balthasar Waitz 1950-ben, a mai Románia területén levő Niczkyfalván/Nițchidorfban született, ahogy Herta Müller is, ugyanabba az általános iskolába jártak, később pedig Temesváron kollégák lettek. Mindketten az úgynevezett Aktionsgruppe Banat tagjai voltak, így például egy a diktátor Ceaușescu elleni tiltakozó levél aláírói közt is szerepeltek. A temesvári Adam-Müller-Guttenbrunn irodalmi körben is tevékenykedtek, melynek tagjai közül egyedül Balthasar Waitz maradt Romániában. A többiek a 80-as évek közepétől kezdődően német nyelvterületre távozván érhettek el magasabb szintű irodalmi (el)ismertséget.

IMGP6407

Dr. Ingeborg Szöllösi jelenleg Berlinben él, de szintén Romániából származik, az est során többször kitért Balthasar Waitz sokoldalú irodalmi tevékenységére. Balthasar Waitz írói munkásságának központi témája a romániai Bánság sváb faluja, amiről később áttér a város témájára (Temesvárra). Dr. Ingeborg Szöllösi ugyanakkor kiemelte, hogy a szerző a 2017 novemberében megjelent legújabb Das rote Akkordeon című regényével – sok más kortársához hasonlóan – újra visszatér a falusi élet témájához. A regénynek, melyet először Münchenben az IKGS-ben (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas), majd az ulmi DZM-ben (Donauschwäbisches Zentralmuseum) mutattak be, kiemelkedően jó volt a fogadtatása. Ezért gondolta Ingeborg Szöllösi, hogy a könyv Budapesten, a Magyarországi Németek Házában is érdeklődő közönségre talál.

IMGP6423

A regény a román kommunizmus idején játszódik, és a bánsági sváb falusi élet mindennapjait mutatja be. A különböző történetekben a mindennapok eseményeit a mesélő, egy 8 éves kisfiú szemszögéből ismerhetjük meg. Az egyszerű és őszinte nyelvezet, valamint a gyermeki perspektíva az egész regényt végigkíséri. Kitalált történet révén a pontos helyszín, az idő és a személyek nincsenek megadva, ugyanakkor az akkori „falusi közeg”, a környezet egy gyermek szájából való közvetlen ábrázolása igen valószerűvé teszi a művet. Nem nehéz kitalálni, hogy a történetek forrásául a szerző gyermekkora és szülőfaluja szolgáltak.
A címadó történet felolvasásával a közönség megtapasztalhatta, hogy milyen hatása lehet a történetet végigkísérő humornak és szarkazmusnak. Beigazolódott az is, hogy mennyire hasonló a bánsági német falusi környezet a magyarországi németéhez.

Frei Nándor

Képgaléria >>>
Live-Video a Facebookon >>>

〰〰〰〰〰


Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Partner:
Deutsches Kulturforum östliches Europa, Potsdam


Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0398)

Screen Shot 2018-03-29 at 21.40.12

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo