A 12. Abgedreht! és hozzá stílusosan 12 film

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ismét Budapestre utaztak a fiatal filmesek, hogy a Művész Moziban megtekintsék alkotásaikat. Évről évre egyre több érdeklődő is ellátogat a bemutatóra, mert kíváncsiak rá, hogy milyen filmeket forgattak a diákok a magyarországi németekről. A nem csak a fiatalok körében népszerű Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepet a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) lelkes csapata szervezi.

abgedreht_2018_csoport

Ez alkalommal is ötletes és érdekes alkotásokra számíthatott a közönség. A 12. alkalomra pedig stílusosan 12 film érkezett. Tíz került a verseny-, kettő pedig a kísérőprogramba. Utóbbi kettő készítői már vagy kinőttek az Abgedreht! kiírása szerint meghatározott középiskolás korosztályból, vagy még „bele kell nőniük”. Mint például a geresdlaki általános iskolásoknak, akik harmadik-negyedik osztályos létükre már lelkes és ügyes filmkészítők.
Az indulóknak egy maximum tíz perces német nyelvű filmet kellett forgatniuk a magyarországi németekről. A zsűrit, ahogy az már megszokott, ismét olyan szakemberek alkották, akik a film és televíziózás, a német népismeret és a germanisztika szakavatott ismerői. Ők már a filmünnep előtti héten megnézték a filmeket, hogy eldöntsék, kik legyenek a díjazottak. Jens Preißlert, a budapesti Német Nagykövetség sajtóreferensét és Prof. Dr. Komlósiné Knipf Erzsébetet, az ELTE Germanisztikai Intézetének professzorasszonyát lenyűgözték a látottak. Véleményüket Spengler László is osztotta, aki ma már szabadúszó filmesként dolgozik. Pályaválasztását az Abgedreht!-en való részvétel is befolyásolta, hiszen még diákként számos díjat nyert a versenyen.

Április 27-én két részben láthatta a közönség a filmeket. A szünetben lehetőség nyílt a beszélgetésre és a tapasztalatcserére egyaránt. Sokan már évek óta visszatérő vendégek, ismerik egymást. Közöttük fel-felbukkannak egykori versenyzők is, akik azóta is szívesen eljönnek a vetítésre. Egyikük például a Mezőberényből érkezett Almási Attila is, aki versenyzőként kezdte, ma azonban már egykori gimnáziumában tanít, és diákjaival érkezett.

A 12. Abgedreht!-en is minden résztvevőnek járt póló, könyv és sok más szép apró ajándék. A díjazottak pedig pénzdíjat és kerámiákat vehettek át, továbbá négy különdíj is átadásra került.
- A filmek elvarázsoltak bennünket, elrepítettek egy másik világba. Humorosak voltak, de elgondolkodtatóak is – ezekkel a szavakkal konferálta fel Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója a díjátadót, amit idén az érdeklődők élőben is követhettek a Facebookon.  (Videó >>>)

Az első díjat, amihez 500 euró pénzdíj és egy Abgedreht!-kerámia járt, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának Zeitgeist csapata kapta a 100 Jahre alt (100 éves) című alkotásáért. A zsűri döntését a remek témaválasztással és filmes megvalósítással indokolta.  A film Dr. Ernst Imrich versének keletkezéséről szól, amit ma a magyarországi németek himnuszaként ismerünk.

A 2. díjat, 300 euró pénzdíjat és kerámiát is egy bajai MNÁMK-s csapat, a Zeitreiser vihette haza. A diákok a Geduld bringt Rosen (A türelem rózsát terem) című humoros filmjükkel a múlt és jelen között vontak párhuzamot.

Első alkalommal nevezett be a Schwabenverein Janus a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból és  máris a 3. helyen végzett a Schwäbisches Märchen (Sváb mese) című filmmel, amiért 200 euró és Abgedreht! kerámia járt. A fiatalok egy régi anekdotát filmesítettek meg, amiben annak jártak utána, hogy valóban élhet-e bárki gondtalanul.

A szokásokhoz híven zárásként egy csoportkép készült emlékbe. Hiszen ez már hagyomány. Ameddig pedig ennyi lelkes fiatal filmes és tanár van, addig a Zentrum-csapata ígéri, hogy az Abgedreht!-et is tovább folytatja.


Abgedreht! 2018 – A díjazottak

1. díj
100 Jahre alt
Zeitgeist: Balaskó Noémi, Kovács Fanni, Sándorfi Eszter, Strobán Kitti, Fehér Zsóka – Tanár: Csorbai Péter
Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja

2. díj
Geduld bringt Rosen
Zeitreiser: Kovács Tünde, Sárosi Eszter, Hambalkó Márk, Virág László, Szabados Donát – Tanár: Manz Alfréd
Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja

3. díj
Schwäbisches Märchen
Schwabenverein Janus: Matkó Fanni, Mirják Adrienn, Rasztik Noémi, Szabó Tamara, Vitényi Botond – Tanár: Mohari Mónika
Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

A zsűri különdíja és a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének különdíja
Treffpunkt HDDN
Mia san MKKG: Horváth Adrienn, Jónás Vivien, Nuszbaum Attila, Grób Benjámin – Tanár: Grób Józsefné Hárich Gabriella
Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium

A zsűri különdíja
Den Wurzeln cool treu
10 Minuten: Husznai Gellért, Jahn Lukas, Bíró Levente, Tóth Krisztián, Czigány Matthias – Tanár: Brambauer-Szigriszt Adrienn
Koch Valéria Gimnázium, Pécs

Technikai különdíj
Johanns Weg 2
Bogár-Szabó András – Segítő: Bogár-Szabó Ádám
Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár


Sikeres részvétel

Kübeckhausen
Bogár-Szabó András – Segítő: Bogár-Szabó Ádám
Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár

Heimatstube daheim
Heimatkids: Riczu Zsófia, Vasas Vivien, Illés Krisztián, Hahner Máté, Dombai Dániel – Tanár: Grób Józsefné Hárich Gabriella
Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium

Mein Ungarndeutschtum
Hypeti: Szűcs Ábel, László Gergő, Hegedűs Dávid – Tanár: Vajda Beáta
Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, Budapest

Neuanfang
Jugendmagazin Mezőberény: Benyovszki Mihály, Madarász Karola, Kovács Márk, Turi Éva, Palyov Fanni – Tanár: Almási Attila
Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

A kísérőprogramban részt vettek

Eine unvergessliche Frau
SVUNG: Jencsik Ildikó, Wenczel Vivien, Radóczy Károly

Wer will fleißige Handwerker seh’n
Handwerker Team: Schulteisz Márton, Hofecker Krisztofer, Bodró István, Békefi Luca, Glasz Melani, Varga Zsombor – Tanárok: Hengl Monika, Schulteisz Balázs
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, Geresdlak

A Zentrum ezúton köszöni a rendezvény támogatóinak segítségét: Német Nagykövetség Budapest, Goethe Intézet, Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0397 pályázat), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Magyarországi Német Fiatalok Közössége, Neue Zeitung, Magyarországi Német Színház, Barátság folyóirat, MTVA – Unser Bildschirm, valamint Treffpunkt am Vormittag.

(Fotók: Szabó Botond)

Fotógaléria >>>

Videó a díjátadóról >>>

Screen Shot 2018-02-08 at 13.20.12

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo