A természettel együtt született újjá a hagyomány!

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A fiatalság tavaszi örömünnepe május elseje, a májusfa állításának ideje. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka is.

DSC06333

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa. A baji legények előző este vágták ki, és május 1-re virradó éjszaka állították fel együtt minden lányos ház elé. A településen kívül lakó lányok számára szánt fákat a templom előtt állították fel. Ezeken a fákon mindenki számára felirat hirdeti a kiszemelt leányzó nevét.

DSC06335

A falu fája a szokásos helyen, a Polgármesteri Hivatal előtt került felállításra, melyet a fiatalok Zách Elemérné, Teri néni számára ajánlottak fel, hálából a hagyományőrzés területén végzett munkájáért.

A májusfákat szalagokkal és teli üveg borral díszítették fel a fiatalok, mielőtt a földbe beásták. Reméljük, hogy minden érintett leányzót kellemes meglepetésként ért, amikor meglátta a számára állított májusfát.

A május elsejére felállított májusfákat pünkösdvasárnap délutánján táncolták ki a fiatal párok. Délután három órakor a közösségi háznál felállított májusfáknál összegyűltek a legények és megkezdődött a jókedvű mulatság. Ekkor tudta meg a lány, hogy ki állított neki májusfát, mert az a legény táncolta ki vele a fát, aki fáradságos munkájával május elseje éjszakáján felállította azt számára.

DSC06835

A fejsze csattogásának hangját a német hagyományőrző dalosok harmonikaszóval kísért sváb énekei nyomták el. A kidőlt fán érlelődött borokat a lányok bontották ki, és a fiatal pár közösen kóstolt bele a nedűbe. A már földre döntött fáról pedig a fiú szalagot kötött a lány hajába.

DSC06877

A közös tánc és a jókedvű éneket követően a legények, és kísérőik tovább indultak a lányos házakhoz. Az első háztól már a lány is velük tartott a következő házhoz, így járták végig a települést. A zenészek egész úton húzták a talpalávalót.
A lányos háznál megvendégelték a faállítókat, és a velük tartó jó kedvű sereget.

33237666_1673992125987596_603856188316057600_n

Majd a települést körbejárva visszaérkeztek a főtérre, ahol a falu fája állott. A fadöntéseket követően hajnalig tartó bált rendeztek a falu fiataljai, melyre mindenkit szeretettel invitáltak.

A kidöntött fákat a fiatalok másnap összegyűjtötték, és felvágták. A tűzifát, a Katolikus Karitász segítségével egy rászoruló család részére juttatták el az ifjak, megmutatva, hogy a másokon történő segítség szellemiségét is sajátjuknak érzik.

Pentz Imre

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo