BabArc: Ahogyan a fiatalok látták

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a BabArc – Hagyományőrző Pünkösdi Utcafesztivál. Az előző évekhez hasonlóan Babarc svábfaluja (Schwäwisch Duerf), azaz a Petőfi utca nyitott udvarokkal, kézműves foglalkozásokkal, kulturális programmal, sváb ételekkel várta a faluba látogatókat.

1

A fesztivál fúvószenés, népviseletes, táncos felvonulással kezdődött. A menetet az előző évekhez hasonlóan egy idén házasodó ifjú pár vezette, természetesen babarci sváb népviseletben. A rendezvény célja a település sváb hagyományainak megismerése, az őseink által ránk hagyott régi mesterségek megismertetése. Ennek megfelelően betekintést nyerhettünk a „Patschker” készítésbe, a gyapjúfonásba, a sváb motívumok hímzésébe, a népviselet varrásába, a régi idők nagymosásába és őseink sváb babos ételeinek készítésébe. Az előző évektől eltérően az idén újabb programok is megjelentek a kínálatban: a kosárfonás, a fazekas mesterség és a birkanyírás. A gyerekek népi játékokkal játszhattak, sváb meséket hallgathattak és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

3

A rendezvény színpadán helyi- és vendégszereplők adtak közel három órás műsort. A kulturális programban felléptek: a Babarci Dorfmusikanten, a Babarci Magyar-Német Baráti Kör Gyermektánccsoportja, a Babarci Általános Iskola tanulói prózával és énekkel, a Véméndi Férfikar, a fekedi Klumpenjäger Tánccsoport, a pécsi Fünfkirchen Tánccsoport, a mecseknádasdi Alte Kameraden Fúvószenekar és mi, azaz a Tóth-Kresz Duó.

Nekünk, mint sváb fiataloknak fontos, hogy hagyományainkat őrizzük és ismereteinket bővítsük. Ez a rendezvény lehetőséget adott arra, hogy megismerjük őseink hagyatékát.

2

A rendezvény egyik helyszíne a magántulajdonban lévő Babarci Svábudvar volt, ahol az eredeti tájház megtekintése mellett lehetőség nyílt egy jó pohár babarci bor és harmonikaszó mellett eltölteni az időt. A rendezvény zárásaként az utcabálon az UnterRock zenekar játszott.

A fesztivál főszervezője a Babarci Német Nemzetiségi Önkormányzat volt.

Kresz-Tóth Vivien, Kresz Antal

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo