Bozsokiak, akik magyarországi német zenetörténelmet írtak

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2018. április 20-án adták át a magyarországi németek legrégebbi kulturális kitüntetését, a Lenau-díjat a pécsi Lenau Házban. A 2017. évi díjat a Palotabozsoki Német Nemzetiségi Kórus vehette át.

A Lenau Kulturális Díjat 1991-ben alapították. Az elismerést azon bel- és külföldi személyek vehetik át, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a magyarországi német népcsoport szolgálatában.

DSCF1958

A palotabozsoki kórust 1969-ben alapították, egyike a háború utáni időszak első magyarországi német kórusainak. Az ötletgazda az akkori bozsoki sporttanár, Szabó Sándor volt. (A németek rábeszélés nélkül nem merték volna megszervezni.)

A mindig vidám kórus munkásságát az elmúlt évtizedekben számos elismerés és kitüntetés koronázta, megszámlálhatatlan bel- és külföldi fellépéssel szereztek maguknak ismertséget.

Hosszú időn át egy kisebb formáció is létezett a kóruson belül, a Palotabozsoki Trió. A számos hangfelvételeik által országosan ismertté váltak, a német nemzetiségi rádió „Wunschkonzert” műsorában mind a mai napig keresettek.

DSCF1953

A Lenau Egyesület elnöke, Kerner Lőrinc egyéb hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de egy személyes hangvételű levélben köszöntötte a kórust: 
„1970 áprilisában kerültem a Pécsi Stúdió német szerkesztőségéhez. Az első utam egykori professzoromhoz, Dr. Vargha Károlyhoz vezetett, hogy kikérjem a tanácsát. Ő úgy vélte, a feladatom a rádió új munkatársaként az lenne, hogy a baranyai német nemzetiségi kórusokat támogassam. (…) Elsőnek a nem sokkal korábban alapított Palotabozsoki Kórust javasolta, hogy felvételeket készítsek velük. Ez egy jó ösztönző példa lehetne. Meg is csináltam. (…) A kórus a rádiófelvételek hatására hamarosan országosan ismertté vált és számos meghívást is kapott (…) 1980-ban szervezte a Pécsi Stúdió és a Graz-Stájer Rádió az első közös koncertet Bad Gleichenbergben. Magyarországot a Bozsoki Kórus, a nagymányoki Kretzer-Moser-Duó és a Babarci Ifjúsági Fúvószenekar képviselte. Ez volt a második világháború utáni első nyugati fellépése a magyarországi németeknek. 1986-ban írták alá Pécsett az első magyar-nyugatnémet testvérvárosi kapcsolati szerződést Pécs és Fellbach között. Egy évvel később, 1987 októberében elkísérhettem a Bozsoki Kórust a Stuttgart melletti Fellbachba. Ez volt az első nyugat-németországi fellépésük. (…) Ti működtetek közre 1987-ben az első, a rádió által élőben sugárzott, német nyelvű római katolikus szentmisén Pécsett, a rólatok készült kép díszíti az első magyarországi német bakelitlemez, az „Ich bin ein Bub vom Donautal” borítóját. (…) A magyarországi német kultúra iránti odaadásotokkal és a példamutató teljesítményetekkel magyarországi német zenetörténelmet írtatok.”

A méltatást Dr. Gerner Éva, az MTVA német szerkesztőségének főszerkesztője tartotta. A beszédét egy rövidfilmmel zárta. A kórusnak egy az Unser Bildschirm archív felvételeiből összevágott összeállítást ajándékozott.

A díjat a Lenau Egyesület alelnöke, Fischer Frigyesné Till Éva adta át. A kórusnak a palotabozsoki közösség nevében Friedrichné Fazekas Mária alpolgármesterasszony, Ritzl Józsefné Mária, a Német Önkormányzat elnöke és Palotabozsok egykori polgármestere, Schütz József gratuláltak.

Az ünnepség a kórus dalcsokrával ért véget.

Szeitz István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo