Egy zenei kincsesláda, amit mindenki kinyithat

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A zenének és a táncnak mindig fontos szerepük volt és van ma is a Magyarországon élő német nemzetiség kulturális életében. A magyarországi németek népzenéje az elűzetés után sem veszített népszerűségéből. A Zentrum-Programme im HdU programsorozat május 23-i rendezvényén a megjelent vendégek számából is arra lehetett következtetni, hogy ez a népszerűség töretlen.

IMGP7299

Ami a nyelv esetében a könyv, az a zene esetében a kotta. „Még a közelmúltban is igen nehéz volt hozzáférni a magyarországi német zenekarok számára a különböző hangszerekre, szólamokra írt kottákhoz. Gyakran a zenészek egymásnak adták tovább, eleinte kézzel, majd fénymásolóval másolták őket. Nagyrészt a zenekar vezetőjén múlott, hogy milyen gazdag volt egy-egy zenekar repertoárja, tulajdonképpen azon, hogy be tudta-e szerezni ezeket a kottákat” – taglalta köszöntőjében Ambach Mónika, a Zentrum igazgatónője – aki régebben szintén zenélt.

IMGP7245

A különféle hangszerekre íródott, magyarországi német népzenei kottaanyagok hiányának problémáját a Pest Megyei Német Önkormányzat és az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) is felismerte, mondta Zwick András, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) Tánc szekciójának elnökhelyettese illetve az ÉMNÖSZ kulturális bizottságának elnöke és egyben a gyűjtemény anyagának szerkesztője. A gyűjtemény megvalósulásához a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programján belül találtak egy pályázati lehetőséget. A projektet az ÉMNÖSZ-iroda vezetője, Szeltnerné Winhardt Ildikó koordinálta, az anyagot pedig Farkas Tamás lektorálta.

IMGP7309

A Pest Megyei Német Önkormányzat kezdeményezésére létrehozott „Liederschatztruhe der Ungarndeutschen für Musikschulkinder” című gyűjtemény a zeneiskolák különböző évfolyamai számára, különböző hangszerekre, különféle vonós, fa- illetve rézfúvós hangszerekre és harmonikára írt darabokból áll. A kották az ország különböző régióiból származnak. A gyűjtemény lehetővé teszi a németség népdalkincsét különböző szóló és kísérő hangszereken való interpretálásra is. A készítők legfőbb célja az volt, hogy a magyarországi németek dallamvilága széles körben, így a hangszeres zenét tanuló diákok körében a zeneiskolákban – országszerte is – ismertebbé válhasson. Az est során a közreműködő zenészek és zeneiskolai növendékek professzionális előadása alapján a közönség is megtapasztalhatta, hogy milyen jól használható a gyűjtemény.

IMGP7278

Az Ott Rezső által összeállított és vonós hangszerekre átírt darabokból egy válogatást hallhatott a közönség négy zeneakadémista hölgy, Dósa Csenge, Haraszti Violetta, Ott Annamária (hegedű) és Blahunka Flóra (cselló) előadásban.
A dalok, mint például a „Muss ich denn, muss ich denn…”, „Ich bin der Bub von Donautal”, „Ade zur guten Nacht”, „Tirol, Tirol, Tirol…” tisztán vonós hangszerekkel előadva első hallásra talán furcsának tűnhettek. Ugyanakkor az előadást követő tapsvihar is erősítette a tényt, hogy vonós hangszerekkel is igen jól előadható a német népzene.
Videófelvételünk >>>

IMGP7311

Pócsik Viktor – akinek a gyűjteményben szereplő fafúvós kották gyűjtése és fafúvósokra való átírása is köszönhető – előadása is osztatlan sikert aratott. Remek játékával bemutatta, hogy akár egy egyszerű furulyából is milyen jól elő lehet csalogatni ismert magyarországi német dallamokat. Játéka során a „A’ diandel, a’ sawres”, „Vode’, i’ bin verliebt”, „Zitherschlog’n, Zitherschlog’n” című darabok is elhangzottak.
Videófelvételünk >>>

IMGP7315

A harmonika és a különböző rézfúvós hangszerek játéka természetesen kihagyhatatlan részét képezik a német nemzetiségi zenevilágnak. Az összeállításban szereplő harmonikakották és a hangszerre való átiratok Sax Norbertnek köszönhetőek. A közönséget Klein Xavér, Steckl Bálint és Metzger Bálint harmonikajátékával többek közt az „In der grünen Wiese…” és „Hergottsvegele” című darabokkal örvendeztette meg.
Videófelvételünk >>>

IMGP7333

A rézfúvós hangszerek egész palettája sem hiányzott a repertoárból, a gyűjteményben az ezekre a hangszerekre való kottaátiratok és azok gyűjtése Kaszás Sándor munkáját dicsérik. A darabok bemutatása során kiderült, hogy nemcsak különféle hangszerekre, hanem a zeneiskolák különböző évfolyamaira is megvannak a megfelelő átiratok. A különféle rézfúvós műveket Barátki Viktor, Dombóvári Mirkó, Cserődi Flórián, Drevenka Máté, Réder Bálint, Szalmási Zalán és Utassy Máté előadásában hallhatta a közönség. Végezetül Kaszás Sándor vezetésével, Réder Anna, Geri András és Sax Norbert közreműködésével került bemutatásra, hogy hogyan segítik a kották egy egész zenekar együttes játékát.
Videófelvételünk >>>

IMGP7377a

A zenei előadás során a Pest Megyei Német Önkormányzat nevében Szeltnerné Winhardt Ildikó és Zwick András minden közreműködőt egy-egy ajándékcsomaggal lepett meg. Végezetül a műsort követő fogadásra invitálták a községet, amelyen az is kiderült, hogy a 120 zenei darabot tartalmazó gyűjteményhez előreláthatólag 2018. szeptember 1-től a Pest Megyei Német Önkormányzat honlapján bárki ingyenesen hozzáférhet.

Szöveg: Frei Nándor
Fotók: Grund Lajos
Zentrum.hu

További fotók >>>

〰〰〰〰〰

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Partner:
Pest Megyei Német Önkormányzat

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0398)

Screen Shot 2018-05-07 at 11.04.27

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo