Megemlékezés és projektnap a Pest-megyei németek kitelepítéséről Taksonyban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

- A kitelepítés sokkoló hatással volt a németajkú lakosságra, bár a kitelepítés szó nem is fedi a valóságot, mint ahogy az anyaországba való hazatérés sem. Nem önszántukból mentek, hanem erőszakkal elhurcolták és elűzték őket otthonaikból - mondta május 28-án köszöntőjében Bálint Gyöngyi nemzetiségi referens, a Pest Megyei Német Önkormányzat képviselője és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksony elnöke.

10. három sváb település emlékműve - Gedenkmal der drei Gemeinden

A Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola udvarán tartott megemlékezés fényét Baliné Huksz Erika tanárnő kórusának előadása, Tóth Ábris és Fonyódi Ákos harmonikaszámai és a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének táncosai emelték.

A megemlékezés keretében felavatták Wágner Mátyás naiv festő fotópaneljét, aki az iskola udvarának és az óvoda belső falait már korábban is gazdagította festményeivel.

A megemlékezést koszorúzás követte a tájház udvarán, s egy időben látogathatták az osztályok forgószínpadszerűen a projektnap foglalkozásait, valamint a kiállítást, amelyre rajzokkal és Ulmer Schachtel tutajok makettjével készültek az osztályok. A projektnapot a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium Örkény Fanni  vezette „KO” = „Kulturelle Offensive” színtársulatának Faust 2.0 előadása zárta. Értékes tartalmakkal gazdagodtak a diákok ezen a napon.

Szöveg-fotó: Scherzinger Mária

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo