Sarkalljuk a gyerekeket játékra!

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ilona Bachmann ezzel a mottóval tartott workshopot április 23-án Törökbálinton és 24-én Sopronban, amely igazi felüdülést jelentett azok számára, akik szeretnek elgondolkozni olyan a pedagógus szakmát érintő létkérdéseken, mint például: Milyen témák jelentenek számukra örömet? Milyen nyelvi feltételei voltak régen és vannak ma? Milyen forrásból származik az energiájuk a hétköznapokban? A német nyelv elsajátításához melyek a legbeváltabb módszerek?

DSC_9328

Mária Montessori szentenciája „Segíts, hogy magam csinálhassam!”, vagyis a gyermek önállóvá válása állt mindkét napon a középpontban. A gyermeknek szüksége van valakire, aki megmutatja, hogyan kell valamit csinálni. Másrészt saját maga iparkodik, valami újat tanulni és felnőtté válni. Mivel önerőből szeretné ismereteit elsajátítani, nincs szüksége külső kényszerítő erőre.

DSC_9309

Az óvodából és az alsó tagozatból érkező pedagógusoknak alkalmuk volt új dolgokat kipróbálni és a már jól bevált módszereikről eszmecserét váltani. Elméletben és gyakorlatban új impulzusokat kaptak, ami számukra aktív részvételt, és talán lelkesítést is jelentett.

DSC_9333

Az új impulzusok, találkozások és eszmecserék mindig fontos szerepet kapnak a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet (UDPI) továbbképzésein. Ezúttal Ilona Bachmann először felmérte a terepet az érdeklődők körében, s így alakította ki a közvetítendő tartalmak sorrendjét. A résztvevők új ötleteket kaptak mind az óvodai csoportok mind pedig az alsós tanulók német szókincsének gyarapításához. Ezután a feladatokat és azok felhasználási lehetőségét megbeszélték, amiből kiderült, nem tartják üdvözítő tendenciának, hogy egyes szülők olyan elvárásokat támasztanak az intézményekkel szemben, amelyek saját gyermekük fejlődésének rovására megy. A kevesebb különóra és a több szabadidő a játékra nagyobb örömet jelentene a gyerekeknek. A kicsiknek nincs idejük pihenésre és játékra, amivel az életre készülnének fel.

DSC_9343

Az óvónők, tanítónők és egy docens – aki az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF) óvónőket oktat – készséggel vettek részt az interaktív műhelymunkában, ketten még gitárt is hoztak, hogy az énekeket kísérjék. A jó hangulatú délelőttről bizonyára mindenki vitt haza olyan ismereteket, amelyeket áthelyezhet a mindennapi gyakorlatába.

Scherzinger Mária

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo