Sombereki szél hozott felfrissülést a hajósiaknak

Forrás: Zentrum

Möchten Sie über ähnliche Themen erfahren?
Drücken auch Sie ein Like auf die –> Zentrum Facebook-Seite

Népviselet és Tánc Napja Hajóson

Immáron hatodik alkalommal tartották meg Hajóson a sváb hagyományok ünnepét. Július utolsó hétvégéjén sokan vették fel népviseletüket, hogy csatlakozzanak a Tájháztól a Barokk Kastélyig vonuló ünnepi menethez és megmutassák, milyen büszkén őrzik örökségüket.

38072518_1814226425320605_261404281003835392_o

A rendezvényre több magyarországi német településről – Császártöltésről, Várdombról, Kakasdról, Dunaszentgyörgyről, Mórágyról – jöttek az érdeklődők és a barátok, de a német testvértelepülésről, Hirrlingenből is érkeztek vendégek. Igazán frissítően hatott a júliusi hőségben, amikor az ünnepség díszvendége, a Sombereki Német Nemzetiségi Kórus a sombereki szélről énekelt. A közönség nagy tapssal köszöntötte a vendégeket, a hajósi tánccsoportokat és a Hajósi Hagyományőrző Sváb Kórust.

38147562_1814251415318106_2940209060357603328_o

Az alkalomhoz méltó színpadképről a település Német Nemzetiségi Önkormányzata gondoskodott: Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatásnak köszönhetően tetővel láthatták el a mobil színpadot, amit a rendezvényt megelőzően a néptánccsoport tagjai önkéntesek segítségével szereltek fel.

Szabó Zsolt tánccsoportvezető a főszervező, a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület nevében megköszönte mindazok segítéségét, akik hozzájárultak a népviseleti nap megvalósításához. Külön köszönet illette Ruffné Stadler Jusztinát, a gyermektánccsoport vezetőjét, aki hosszú évek munkássága után lemondott az egyesület elnökségi tagságáról. A színvonalas programot a Sextett Zenekar lendületes sváb bálja követte.

A Népviselet és Tánc Napja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt pályázati pénzekből és a német önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

Szent Ágoston írta a IV. században: „Dicsérem a táncot, mert szabaddá tesz a nehéz dolgoktól, és mert azt, aki egyedül van, bevonja a közösségbe.” Ez a gondolat teljes mértékben ráillett a hajósiakra a nyári ünnepségükön.

Szauter Terézia
Magyarra fordította: Grund Lajos
Fotók: Ginál Róbert

További képek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo