Az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XII. nemzetközi döntőjét

Forrás: Goethe-Institut

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A 2018. szeptember 20-án Pozsonyban megrendezett XII. nemzetközi döntőben arról folyt a vita, hogy „Kell-e jobban védeni a rádió- és tévéadókat az állami befolyástól?” A döntővitát fantasztikus teljesítményével az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte.

42204815_1385490838253224_8681381691341668352_o

Magyarországot a nemzetközi döntő hetében Balázs Fanni (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Sopron) és Hutter Ottó (Tamási Áron Gimnázium, Budapest) képviselték. A magyar fiatalok idén az elődöntőig jutottak, ahol 2500 résztvevő közül a legjobb nyolc diák vitázott arról, hogy kötelező legyen-e középiskolás tanulók részére a diktatúrák áldozatainak állított emlékhelyek látogatása.

A nemzetközi döntő az egész vetélkedőév csúcspontja, amelynek során egy hetet töltött Pozsonyban a 12 részt vevő ország 24 tanulója: Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna országos döntőinek első és második helyezettjei. Politikai és szociális kérdéseket taglaltak, és közben megismerték egymást is – a viták során és a hétköznapokban.

Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak tovább a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből, és a záróvitában a következő helyezéseket érték el:

  1. Yarema-Luka Yeleyko, 28. sz. iskola Lwiw (Ukrajna)
  2. Denisa Ivanovová, Deutsche Schule Prag (Csehország)
  3. Jana Nguyenová, Gymnasium Matyáše Lercha Brno (Csehország)
  4. Kamil Polański, LO XIII Szczecin (Lengyelország)

„A Vitázik a világ ifjúsága megtanított rá, hogy minden témát érdemes több szempontból is megvizsgálni, hiszen semmi sem fekete vagy fehér, és mindig érdekes különböző véleményeket megismerni” – véli a soproni Fanni.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány (EVZ), a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A XII. nemzetközi döntő fővédnöke Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo