40 éves az Unser Bildschirm

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

1978. augusztus 16-án jelent meg első alkalommal a Magyar Televízió képernyőjén az Unser Bildschirm felirat. A műsor azóta sok változáson ment keresztül, de az eredeti célkitűzés mit sem változott: egy televízióműsor készítése a magyarországi németeknek, a magyarországi németekről, a magyarországi németek közreműködésével. A műsor a nemzetiség ünnep- és hétköznapjait, a nemzetiségi politikát, kultúrát, történelmet, oktatást, az anyaországokkal való kapcsolatokat, a két kultúrában való nevelkedés előnyeit és következményeit kívánja bemutatni.

UB2018 - 25

Az elmúlt 40 évet ünnepelték a műsorkészítők közreműködésével az egybegyűltek szeptember 26-án a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében. A magyarországi németek magas rangú képviselői és politikusok, az Unser Bildschirm egykori és jelenlegi munkatársai, más műsorokat készítő kollégáik, valamint hűséges televíziónézők gyűltek össze a Magyarországi Németek Házában.

IMGP7940Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója, nemcsak az est háziasszonyaként, hanem mint egykori UB-s szerkesztő-riporter is köszöntötte a közönséget. Kiemelte, hogy a magyarországi német televízióműsor fontos szerepet tölt be a közösség életében, a jubiláló műsorkészítőknek azt kívánta, hogy anyagaikkal továbbra is sok-sok érdekes emberre és különleges eseményre irányítsák a figyelmet.

IMGP8000

- A magyarországi németek, csakúgy mint más nemzetiségek, szeretnek jelet hagyni, jelet adni, közölni valamit múltjukról, jelenükről, aktuális tevékenységeikről, gondjaikról, szeretnének egymásnak valamit üzenni, mondani, egymásról hallani, ezáltal egy kicsit identitásukban erősödni, közösségre találni, a közösséghez tartozást újra és újra átérezni. Ehhez jó eszköz a televízió – mondta az est műsorvezetője Gerner Éva, aki 34 éve dolgozik a szerkesztőségben, és akinek neve, arca és hangja elválaszthatatlanul összekapcsolódott a műsorral.

UB2018 - 26

A műsor történetét nem is lehetett volna megfelelőbben bemutatni, mint egy film formájában. A magazint 1978 augusztusa óta hetente, kezdetben más kisebbségi műsorokkal együtt sugározták. A 80-as évek elején jött az önálló német nyelvű adás, amely havonta egyszer, a szerbhorvát, szlovák és román nemzetiségi programmal heti váltásban jutott el a nézőkhöz. 1992 óta hetente sugározzák a 26 perces műsort. A szerkesztőség székhelye a kezdetektől fogva Pécsett található, innen utazzák be a forgatócsoportok az egész országot.

IMGP8062

A jubileumi rendezvény fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta, aki köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a hazai nemzetiségek támogatása soha ilyen mértékű nem volt még, és a kormány készen áll arra, hogy minden jó ügyet, minden megmaradást és értékőrzést szolgáló ügyet továbbra is támogasson.

IMGP8108

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője is méltatta a műsort és kiemelte a támogatás fontosságát, azért is, hogy a stáb 21. századi munkakörülmények között dolgozhasson. Véleménye szerint a Pécsi Körzeti Stúdió bezárása után kapott székhely még hagy kívánnivalót.

IMGP8162Németország nagykövete, Volkmar Wenzel köszöntőjét Jens Preißler, a Német Nagykövetség sajtóosztályának vezetője tolmácsolta és további jó ötleteket, magas nézettséget, tartalmas interjúkat és leginkább jó szórakozást kívánt a következő műsorokhoz.

IMGP8257

Mucsányi János, akit nemrég neveztek ki az MTVA Vallási, Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztőség élére, bizakodva tekint a jövőbe. Bár a nemzetiségi műsorok egy teljesen új területet jelentenek számára, azzal tisztában van, hogy milyen fontosak a nézők számára.

IMGP8213

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnöke, Schubert Olívia elsőként köszönetet mondott a szerkesztőségnek, hogy elődjéről, Heinek Ottóról egy igazán méltó és tiszteletteljes műsorban emlékeztek meg, illetve gratulált a mindig professzionális munkához.
Az egykori munkatársak egy filmben emlékeztek vissza az Unser Bildschirmnél töltött idejükre, illetve a jelenlegi műsorkészítők arról beszéltek, hogy mit jelent számukra az UB.

IMGP8259

Az ünnepi műsorban Geiger György trombitaművész és Maros Éva hárfaművész is közreműködtek. A Soroksári Német Nemzetiség Táncegyesület táncosai, énekesei és zenészei pedig Manninger Miklós Eleki német táncok című koreográfiáját mutatták be. Nem véletlenül esett rájuk a választás, hiszen valamennyien már több alkalommal voltak  láthatóak az adásban.

IMGP8255

Az eseményről természetesen a tévénézők sem maradnak le, hiszen hamarosan egy összeállítást sugároznak majd. Egy biztos: az Unser Bildschirm négy évtized után is egy olyan platform, ahol a magyarországi német közösség bemutatkozhat, megmutatkozhat és hallathatja a hangját.

am

Fotó: Grund Lajos – Zentrum.hu

Fotógaléria >>>

A Híradó beszámolója az eseményről >>>
Az Unser Bildschirm 2018. október 2-i adása a műsor történetéről >>>

〰〰〰〰〰

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)
Unser Bildschirm
MTVA

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0398)

Screen Shot 2018-09-07 at 10.47.29

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo