Átélni a baranyai hangulatot

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület
Magyarország legnagyobb egybefüggő németek által lakott
tájegységére látogatott

Sokszor komoly problémával kerül szembe az, aki rendezvényt szervez, mert kevesen vesznek részt az eseményen. De most ez pont másképp történt: a Szövetség legnagyobb gondja a jelentkezők létszámával volt, akik részt kívántak venni a Német Szövetségi Belügyminisztérium által támogatott „Régiók közötti kapcsolatok kiépítése Baranya megyében” elnevezésű tanulmányúton. Az volt a terv, hogy két, a Német Szövetségi Belügyminisztérium által támogatott kisbusszal fedezik fel a résztvevők Baranya megye kistelepüléseit, de gyorsan megteltek a helyek, és egyre csak jöttek a jelentkezések. Így mindent újra kellett gondolni; a pályázat módosításra került, hogy mindenki eljöhessen a tanulmányútra.

20180929_091510

Az utazók egy része már korán útra kelt, hiszen több mint 500 km állt a csapat előtt. Somberek, Nagynyárád, Babarc és Liptód kerültek a programba. Az út elején még kétségek merültek fel, hogy valóban a legjobb választás-e a négy aprócska település, de a települések jó híre miatti kíváncsiság győzött.

Nem csalódtunk. Somberek Német Önkormányzatának elnöke, Berek Zoltánné vezette végig a csoportot Magyarország első német nemzetiségi tanösvényén. Mesélt a tervezésről, a megvalósításról, továbbá a tanösvény hasznosságáról a nemzetiségi népismereti oktatásban. Lenyűgöző volt. Megmutatta a falu másik büszkeségét, a sváb házat és portát. Elmesélte, hogyan és mire használják, milyen rendezvényeket tartanak és milyen tervei vannak még az önkormányzatnak. Bár rövid időt tölthettünk csak ott, sok információval, benyomással gazdagodtunk, egy nagy adag lelkesedés ragadt rájuk a sombereki nemzetiségi önkormányzat munkáját látva.

A második úti cél is kincseket rejtett. Nagynyárádon Sárdi János kékfestőmester fogadta a csoportot, aki bemutatta a kékfestés folyamatát, a kelme elkészítésének lépéseit. Mindenki számára világossá vált, mit jelent a kétkezi munka, miért is olyan értékes egy így készült viselet. Nemcsak a kézművesség miatt, hanem azért is, mert szeretettel, alázattal és a hagyományok iránti tisztelettel készítik. Azzal a tudatossággal, hogy a kulturális örökségeinket őrizni kell, hogy a fiatalok is megismerhessék, talán tovább is folytassák.

Egy bőséges ebéd után folytatódott a program Babarcon, ahol a vendégszeretetről csak nagy betűkkel beszélhetünk. Mivel éppen zajlott a szüreti felvonulás, vidámság áradt szét az egész településen. A csoportot rögtön befogadták. Először a tájház és a babarciak története, majd a felvonulók és a vendéglátók kedvessége nyűgözte le a csoportot. Az utcai megállókon való kínálás fokozta a település lakóinak és a vendégeknek a hangulatát is. Rövid volt a látogatás, de annál intenzívebb. Köszönjük.

Liptód, a nyugalom szigete, a tanulmányút utolsó, egyben különleges állomása volt. A rövid séta a település központjában, a szépen renovált német feliratokkal gazdagon díszített gyönyörű templom megkoronázták az igazán sikeresnek mondható napot. Szomorúan, hogy lassan véget ér ez a csodálatos nap, a csoport visszaindult szűkebb hazájába, Fejér megyébe. Reméljük, hogy a sok benyomás, ami ért bennünket, új lendületet ad a további nemzetiségi munkához, a nemzetiségi önkormányzatoknak, egyesületeknek, minden résztvevőnek egyaránt. Régi és új barátságokkal, ismeretségekkel és azzal a bizonyossággal gazdagodtunk, hogy az út, ami előttünk áll, az egyetlen és a helyes.

A tanulmányút a Német Szövetségi Belügyminisztérium „Régiók között kapcsolatok kiépítése” pályázati forrás segítségével, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata koordinálásában valósult meg. Köszönet érte.

P.K.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo