Egy kiállítás, ami egy borítékban elfér és kincset ér




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Október 26-ig Szegeden látható a Blickpunkt 2017 kiállítás, ami a Képek versenyén tavaly döntőbe jutott alkotásokat mutatja be. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) online fotópályázatára minden évben rengeteg gyönyörű, a német nemzetiség életét bemutató fénykép érkezik. Hogy a képeket minél többen láthassák, az aktuális képanyagból hagyományosan vándorkiállítás készül.

blickpunkt-2017_44310793075_o

Október 9-én Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában nyílt meg a fotókiállítás a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Német és Német Nemzetiségi Tanszékének meghívására. A szép számban összegyűlt érdeklődőket Dr. T. Molnár Gizella, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közkapcsolati dékánhelyettese köszöntötte és örömét fejezte ki, hogy egy ilyen különleges rendezvény színesíti a kar jubileumi programsorozatát. Idén 100 éve, hogy a tanárképzők főiskola rangú intézménnyé váltak. 1928-ban Klebelsberg Kuno kultuszminiszter hívta életre a négy éves, koedukált és egységes modern tanárképző főiskolát, amelyet 90 évvel ezelőtt Szegedre helyezett. A dékánhelyettes, mint kisebbségtörténész számára is fontos, hogy a városban látható a német nemzetiséget bemutató kiállítás, mert véleménye szerint ez egy jó alkalom, hogy a közösség megismerje a múltját, őseit és kifejeződésre jusson a közös német kultúra.

A Zentrum képviseletében Ambach Mónika igazgató mutatta be a kiállítást. Elmondta, hogy annak megtervezésénél a legnagyobb hangsúlyt az egyszerűségre fektették. A lényeg, hogy a legkönnyebben eljusson az ország bármely szegletébe. Bár az anyag elfér egy nagy borítékban, de mégis kincset ér. A fotók egytől egyig különleges nézőpontból – erre utal a Blickpunkt, azaz Nézőpont elnevezés is – mutatják be a németséget, a múltat és a jelent. Mindegyik felvételnek megvan a saját különleges története, és gyakran az apró részletek bűvölik el a szemlélődőt.

A kiállítást Dr. Propszt Eszter, a Német és Német Nemzetiségi Tanszék főiskolai tanára és kisebbségkutató nyitotta meg. Már évek óta figyelemmel kíséri a versenyt és fontosnak tartotta, hogy a képek eljussanak a csongrádi megyeszékhelyre is, hogy a hallgatók és minden érdeklődő élőben láthassa a kiállítást. A megnyitót a tanszék hallgatóinak műsora színesítette, akik külön erre az alkalomra alapítottak egy kis kórust. Kitűnő előadásukban német nemzetiségi dalok hangzottak el.

 A kiállítás 2018. október 26-ig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.) nyitvatartási időben (hétfő-péntek: 8.00-20.00, szombat: 9.00-17.00, vasárnap: rendezvény szerint). 

További képek >>> 
(Fotók: Ocskó Ferenc)

Ajánlott hírek

A televízióban és az interneten közvetítették az MNOÖ 25. ünnepi gálájátA televízióban és az interneten közvetítették az MNOÖ 25. ünnepi gáláját



A Magyarországi Német Önkormányzatok Napján, hagyományosan az új év második szombatján rendezett nagyszabású MNOÖ-gálát 2021 januárjában a koronavírus-járvány miatt nem lehetett a megszokott formában, személyes jelenléttel megtartani. Teljesen azonban mégsem