Mit? Hogyan? Miért? – Élethosszig tartó tanulás a nemzetiségi munkábanForrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Fejér megyei német nemzetiségi önkormányzatok
szakmai napja

Mindennapjainkat behálózza az egész életen át tartó tanulás folyamata. Az iskolában, a munkahelyen, a nemzetiségi munkában időről időre újdonságokkal szembesülünk. Ezért fel kell vérteznünk magunkat, hogy a jövőben is eredményesen működhessünk. Ebben kívánt a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület segítséget nyújtani a megyében működő tizenöt német önkormányzatnak: megkönnyíteni a munkájukat, új utakat és módszereket keresni, amivel a hagyományápolás, a médiával való kapcsolattartás és általánosságban a településeiken való működés sokkal eredményesebb lehet, mint eddig.

42435629_2251713941522977_1426976865184120832_o

A szakmai nap, mely szeptember 22-én Mányon került megrendezésre, négy témakörben nyújtott segítséget: a feladatalapú és a működési költségek, valamint ezek elszámolása; a nemzetiségi önkormányzatok által átvett köznevelési intézményekkel kapcsolatos tapasztalatok; a nemzetiségi önkormányzatok részvételi, együttdöntési jogai (egyetértés, véleményezés); valamint a megjelenés a médiában.

42282257_2251708901523481_4339578309554733056_o

Nemcsak a nemzetiségi önkormányzatok megjelent elnökei és tagjai, de a települések képviseletében érkezett tisztviselők – jegyzők, ügyintézők – is nagy várakozással tekintettek a nap elé. A felkért szakértők lelkiismeretes felkészülést követően tartották meg előadásaikat, válaszoltak minden feltett kérdésre és folytattak négyszemközti egyeztetéseket, még a szakmai nap szünetében is. Tircsi Richárd és Oláh István a Miniszterelnökség képviseletében, valamint Appel László, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársa sok nyitott kérdésre adott választ, sikerült tisztázni több félreértést bizonyos témákban. Az előadások mellett a résztvevőknek lehetőségük volt gyakorlati feladatokat is megoldani és a médiával való kapcsolattartásban olyan eszközöket és módszereket keresni, melyek a lehetséges érdeklődőknek a nemzetiségi önkormányzat eseményeiről, rendezvényeiről és eredményeiről nyújtanak információt.

Úgy véljük, hogy a nemzetiségi munkához nagy kitartásra és olyan készségre van szükség, amely segítséget nyújt abban, hogy mindig megújuljunk. Ehhez mindenkinek, aki ezzel foglalkozik, új ötletekre és különböző témakörökben való tájékozódásra van szüksége. Fontos, hogy eszmecseréket folytassunk és megoldjuk a problémákat. Ehhez nyújtanak segítséget a szakértők tanácsaikkal, de a helyes utat, amire nekünk van szükségünk, amely a legmegfelelőbb számunkra, magunknak kell megtalálnunk.

A szakmai nap megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma a NEMZ-CISZ-18-0511 számú pályázatra nyújtott támogatásával segítette.

P.K.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo