„A romániai németek nyomában…“

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre
és a dettai Edelweiss Tánccsoport közös projektje

A romániai német nemzetiség megismerése, kapcsolatfelvétel az ottani aktív ifjúsági szervezetekkel, a német intézmények és kulturális központok felkeresése és nem utolsó sorban hároméves baráti kapcsolatunk elmélyítése a dettai Edelweiss Tánccsoporttal – ezek voltak november 16. és 19. közötti romániai utunk főbb célkitűzései. Hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk és milyen közös élményeket szereztünk? – Erről olvashatnak az alábbi cikkben.

20181116_113245

Utunk fő állomásai az ország jelentős német múlttal bíró nagyvárosai (Temesvár, Nagyszeben és Brassó) voltak, de rajtuk kívül felkerestünk olyan kisebb településeket is, amelyek meghatározóak a romániai német nemzetiség életében.

Elsőként a magyar határ közelében fekvő Zsombolyára utaztunk, ahol megtekintettük a nagy sváb festőművész, Stefan Jäger lakóházát. A múzeumban megcsodálhattuk a festő számos művét, melyek javarészt a svábok mindennapjait, illetve ünnepeit jelenítik meg. Ezt követően a szintén bánsági Csatádra látogattunk, ahol Nikolaus Lenau szülőházában a híres német romantikus költő életébe kaptunk betekintést. Csapatunk mindkét híres dunai sváb személyiség emlékművénél koszorút helyezett el.

20181116_114358

A Bánság fővárosában, Temesváron a helyi német fórum vezetője, Edith Singer fogadta delegációnkat a helyi német szociális, kulturális és politikai központban, az Adam Müller-Guttenbrunn Házban. Vendéglátónk bemutatta nekünk tánccsoportja a „Banater Rosmarein” gyönyörű népviseleteit, a ház gazdag néprajzi gyűjteményét, valamint láthattuk „A svábok megérkezése a Bánságba” című triptichont, Stefan Jäger legnagyobb alkotását. Az ebédet a romániai németek parlamenti képviselője, Ovidiu Victor Ganţ társaságában töltöttük, a kellemes beszélgetés során szóba került a német nemzetiség parlamenti képviselete és jelenlegi helyzete is. Délután pedig Benjamin Neurohr egy tartalmas vezetés során megmutatta nekünk a „Kis-Bécsnek” becézett Temesvár főbb nevezetességeit.

20181116_133908

Nagy örömünkre ezen az estén a három éve tartó kiváló kapcsolatunk megkoronázásaként barátsági szerződést kötöttünk Dettán a helyi Edelweiss Tánccsoporttal. A szerződés megkötése után magyarul és németül énekeltünk Fodor Jani bácsi harmonikakíséretére. Hálásan köszönjük vendégszeretetüket! Reméljük, eddigi barátságunk hasonlóan szépen folytatódik!

20181116_221232

Másnap első állomásunk Szászsebes volt, ahol Annamaria Dahinten társaságában megismertük a helyi szász fiatal tánccsoportot és az evangélikus egyház példaértékű munkáját a német közösség fennmaradásáért. Ezután az egykori szász „főszékbe”, Nagyszebenbe utaztunk, ahol az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy Astrid Fodor, a város német polgármestere fogadta delegációnkat. Astrid Fodor a Romániai Németek Demokratikus Fóruma képviseletében, 2014 óta Klaus Johannis – a jelenlegi, szintén német származású román államelnök – utódjaként vezeti a várost. A német fórum sikereiről, a város jelenlegi helyzetéről, és terveiről kérdeztük polgármester asszonyt. Nagyszebeni programunk keretében megismertük még a helyi német újság, a Hermannstädter Zeitung munkáját, valamint Józsa Benjamin, az országos német fórum irodavezetője a romániai németség érdekében végzett tevékenységükről mesélt nekünk. A tartalmas nap lezárásaként a páratlanul szép nagyszebeni karácsonyi vásárban bóklásztunk, ajánljuk mindenkinek, hatalmas élmény!

20181117_170721

Utolsó napunkat Törcsváron kezdtük, itt található „Drakula vára”. Bár a havasalföldi fejedelem Vlad Țepeș valószínűleg sosem lakott itt, mégis lenyűgöző a középkori várkastély hangulata és fekvése a Kárpátokban. A Barcaság központjában, a szintén elbűvölő Brassóban megtekintettük a híres evangélikus Fekete Templomot, majd Szászfehéregyháza felé vettük az irányt. A világörökségi védettséget élvező skanszenszerű faluban egy csodálatos szász erődtemplom található. Érdekesség, hogy az angol trónörökösnek, Károly hercegnek saját háza van a faluban. A herceg alapítványa a faluban egy egész utcányi, nagyrészt lakatlan szász ház homlokzatát újíttatta fel. A záróestet szintén Brassóban, nagy hóesésben, igazi téli hangulatban töltöttük. Új tagjaink prezentálták feladataik eredményét, melyeket egyfajta sváb kihívásként, egyesületünkbe való belépésükhöz kellett teljesíteniük.

20181119_081120

Bátran mondhatjuk, hogy a bánsági és erdélyi utunk az év egyik legszebb utazása volt, ami maradandó élményt jelent mindannyiunk számára. Bár ez még csak első közös projektünk volt dettai barátainkkal, de egészen biztosan nem az utolsó! Sok szeretettel várjuk őket legközelebb Magyarországra!

Köszönjük a Német Belügyminisztérium és a Romániai Németek Demokratikus Fóruma támogatását!

Surman-Majeczki Martin

További képek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo