Csikérián találkoztak a Bács-Kiskun megyei németek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége ebben az évben már a 18. Bács-Kiskun Megyei Német Nemzetiségi Kultúrestjét rendezte meg. A rendezvényre minden év novemberének második szombatján kerül sor a „Bács-Kiskun Megyei Németségért” kitüntetés átadásával egybekötve. A helyszín az elismerésben részesülő személy kötődése alapján kerül kiválasztásra. A megyei szövetség elnöksége 2018-ban Koch János, a Csikériai Német Önkormányzat elnöke részére ítélte oda a megtisztelő díjat.

IMG_1269

November 10-én a szerb határ menti kis település frissen felújított Sportcsarnokában gyűltek össze a vendégek a megye minden tájáról. Hívogatónak a madarasi fúvósok játszottak néhány német nemzetiségi dallamot. A rendezvényt a bácsbokodi Engi Balázs konferálta.

A Himnusz és a Magyarországi Németek Himnusza után a közönséget az est házigazdái, Korbély László polgármester és Narancsik Zsófia, a Német Önkormányzat alelnöke köszöntötték. Schubert Olívia elnök a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata nevében köszöntötte a megjelenteket. Manz József, az MNOÖ Kulturális és Média Bizottságának elnöke, egyben a megyei szövetség vezetője nyitotta meg a kultúrműsort.

A madarasi Vagabund Fúvószenekar, a 2015. év Bács-Kiskun Megyei Príma Díj Ifjú Tehetségek kategória győztese Szente Alfonz karnagy vezetésével Herzog Szilveszter műveiből játszott. Gárgyán Réka és Klénár Dominika Márnai Mann Miklós és Fata Márta német nemzetiségi verseit adták elő. A csikériai diákokat Hamrák Nikolett készítette fel. A két éve alakult Kunbajai Német Nemzetiségi Gyermektánccsoport Gálfi Lívia vezetésével szép betekintést adott a német nemzetiségi néptánckultúrába. Knipf János és Koch János a Magyarországi Német Ének-, Zene és Tánckarok Országos Tanácsa által szervezett régi hangszeres találkozók rendszeres résztvevői. Gombos harmonika játékukkal elvarázsolták a közönséget. Knipf János, szintén a kitüntetés viselője, zenésztársa tiszteletére elénekelte a „Zwischen Donau und Theiß“ című dalt.

Hans Koch und Hans Knipf

A „Bács-Kiskun Megyei Németségért“ kitüntetés az est fénypontjaként került átadásra. A díjat olyan személyek kaphatják, akik a német nemzetiségi kultúra, nyelv és hagyományok ápolása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek. Az oklevelet és a megyei németség címerével díszített arany gyűrűt Manz József nyújtotta át Koch Jánosnak.

Koch János köszönőbeszédében elmesélte, hogy kétéves gyerekként az édesanyjával megmenekültek a kitelepítéstől. Úgy gondolta, hogy mivel a Jóisten úgy akarta, hogy itt maradjon, ezért neki a sváb hagyományokat át kell adnia a fiatalabb generációnak. Maradandót kíván létrehozni, hogy a falun áthaladva a német gyökerek láthatóak legyenek.

Tanzgruppe Tschikri

A műsor folytatásaként Hedrich Natália csátaljai nyelvjárásban egy vidám történetet adott elő. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja gimnazistáját Manz Alfréd készítette fel. A program zárásaként a csikériai „Zwei Weiße Rosen” tánccsoport az utánpótlás csoportjával lépett színpadra. A 2002-ben alakult csoportot Koch János vezeti, a táncokat Gálfi Lívia tanítja be.

A műsor után számtalan önkormányzat, egyesület és kultúrcsoport gratulált a díjazottnak. Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke levélben köszöntötte Koch Jánost.

A következő kultúrestre 2019. november 9-én kerül sor. A kitüntetésre augusztus végéig német nemzetiségi szervezetek jelölhetnek arra méltó személyt.

Knollné Bakonyi Andrea

Fotók: Manz Alfréd

***

Méltatás

Koch János 1944. február 9-én, egy német nemzetiségi család gyermekeként született Csikérián. Ifjúságát és neveltetését a családja hagyományápolása és értékrendje határozta meg.
2002-ben kezdeményezte és alakította meg a Csikériai Német Önkormányzatot, valamint még ugyanebben az évben a „Zwei weiße Rosen” Tánccsoportot.
A tánccsoport dinamikusan fejlődött, szép eredményeket elérve szerepelt helyi, regionális és országos rendezvényeken. Egy szoros fiatal közösséget hozott létre, táncosait többször kíséri el a Landesrat Ifjúsági Találkozóira.
Gombos harmonikásként számtalanszor volt részese a Landesrat által szervezett régi hangszeres találkozónak. Koch János fáradhatatlanul munkálkodik a csikériai sváb kultúra és hagyományok megőrzéséért. A tánccsoport második családja, a német közösség második hazája lett.
A Német Önkormányzat elnökeként maradandót kíván létrehozni. Szülőfalujához fűződő életfogytig tartó elkötelezettségének köszönhetően az elűzetés 60. évfordulójára emléktáblát szenteltek fel Csikérián. Egy hordozható Szűzanya szobrot és egy Szent István szobrot készíttetett.
A Csikériai Svábbál hagyománnyá vált, melyen a környező települések német nemzetiségi csoportjai szívesen lépnek fel. Koch Úr szoros és aktív kapcsolatot ápol a környék német önkormányzataival, egyesületeivel és kultúrcsoportjaival.
2014-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a sváb hagyományok megőrzéséért végzett szerepvállalását a „Bács-Kiskun Megye Nemzetiségeiért” díjjal ismerte el.

Koch Jánosnak a fáradhatatlan és önzetlen munkájáért, különösen az utánpótlás-nevelés terén végzett tevékenységéért a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége a „Bács-Kiskun Megyei Németségért” kitüntetést adományozza.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo