„gemeinsam durchstarten” – Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Berlinben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

12 ország 50 fiatalja találkozott november elején Berlinben, az ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) I. Nemzetközi Ifjúsági Konferenciáján, hogy összehozza a Közép-Kelet Európában, Oroszországban és Közép-Ázsiában tevékenykedő német nemzetiséghez tartozó ifjúságot, illetve megvitassák az ifjúsági munka jövőjével kapcsolatos kérdéseket, kihívásokat.

IMG_2160

Kazahsztán, Kirgizisztán, Horvátország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Ukrajna és Magyarország fiataljai, akik a német nemzetiségért főállásban vagy önkéntesen tevékenykednek, olyan megoldásokat és projekteket dolgoztak ki a Berlinben töltött négy nap alatt, melyeket reményeik szerint az egyes országokban széles körben alkalmazni tudnak majd.

A munkára hangolódást segítette az első nap megrendezett „Best-Practice”-projektek bemutatása. A magyarországi német ifjúsági szervezeteket a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (GJU), az Egyesület a Magyarországi Német Gyermekekért (VUK), a Neue Zeitung és a Saarer Tanzgruppe képviselte.

IMG_2110

Az ötletelés azonban mit sem ér, ha a csodás projektek támogatás hiányában nem valósulhatnak meg. Ennek elkerülése érdekében kaptak a részvevők lehetőséget arra, hogy a német nemzetiségi munka kiemelkedő alakjaival találkozhassanak, és az ifjúsági munka sarkalatos pontjait bemutathassák nekik. Az „Open Space” munkaforma keretein belül a következő nemzetiségi munkában jártas képviselőkkel ismertették meg ötleteinket: Bernard Gaida és Renata Trischler, a Német Kisebbségek Munkacsoportjának (AGDM) szóvivője és koordinátora, Raban Richter a Német Szövetségi Külügyi Hivatal, Norbert Wagner a Német Szövetségi Belügyminisztériumból és Ronald Grätz, az ifa főtitkára tették tiszteletüket a résztvevők között.

IMG_2163

Szerencsére a kapcsolatépítésre is akadt idő, beleértve a konferencia résztvevőit és más szervezeteket is. A konferencia keretein belül lehetőség volt arra is, hogy a nemzetiségi munkában fontos tevékenységet végző szervezeteket megismerhessük. Közöttük volt a Német Kisebbségek Munkacsoportja (AGDM), az Európai Népcsoportok Fiataljai (JEV), a Német Ifjúság Európában (djo), a „MitOst “ és a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és ezek képviselői.
A meglévő, ifjúsági munkával kapcsolatos ismeretek bővítésére workshopok álltak rendelkezésre az alábbi témákban: a közösségi média használata; pályázatírás; „Planspiel”; okostelefon-újságírás. Ezen workshopok eredménye kézzelfogható, hiszen videók és konkrét projektötletek születtek, mint például egy nyári tábor fiatal felnőtteknek vagy egy idegenvezető-applikáció.

IMG_2017

A gondolatébresztőnek szánt ifjúsági konferencia nagyon jól sikerült, ezt az is alátámasztja, hogy egyes országok között olyan kooperációk jöttek létre, melyekre a jövőben lehet építeni.

Remélhetőleg jövőre már arról szólnak a beszámolók a II. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián, hogy ezek a projektek nagy sikerrel megvalósultak.

Nagy Viktória

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo