Mindig ugyanaz, mégis mindig más

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Tizenegyedszerre is nagy sikert aratott a
Blickpunkt – Képek versenye

Ismét eltelt egy év, és ahogy az lenni szokott, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár egy novemberi szombaton – ezúttal 17-én – a Műcsarnokba invitálta az érdeklődőket a Blickpunkt – Képek versenyének záróünnepségére. A mottó 2008 óta változatlan: „Fényképezzük le magunkat!” Lelkes amatőr és profi fotósok már több mint egy évtizede csatlakoznak a Zentrum kezdeményezéséhez, és töltik fel a verseny számára kialakított honlapra legszebb képeiket. A verseny menete sem módosult: A közönség az interneten leadott szavazatával juttatja döntőbe a legjobb alkotásokat, amiket ezt követően egy szakmai zsűri értékel. A zárórendezvényen ezek kerülnek kiállításra, illetve egy vetítésben látható az adott év összes versenyműve. Kiosztásra kerülnek a díjak, majd útjára bocsátják a vándorkiállítást, ami beutazza az országot.

IMG_9807

A verseny kezdete óta minden változatlan, állapíthatnánk meg.
Mindig minden ugyanaz, de mégis mindig más. Vajon mi teszi különlegessé a Blickpunktot?

„A képek. Hiszen a versenyzők évről évre igazi kincseket küldenek be nekünk. A fotók által a magyarországi németek újabb és újabb oldalait ismerhetjük meg. A képek azt is bizonyítják, hogy egy remek közösség él hazánkban, melynek tagjai ápolják a hagyományaikat, és a kultúrkincseiket pedig tovább kívánják adni a következő generációnak is”, hangzik Ambach Mónika Zentrum-igazgató válasza, aki hivatalosan is bejelentette, hogy 2018-ban 301 kép került versenybe.

IMG_9755

„Nagyszerű, hogy a Blickpunkt az egész országban megmozgatja a magyarországi németeket – életkortól függetlenül. Egy olyan kezdeményezésről beszélhetünk, mely egységet teremt. A 11 év alatt összegyűjtött fotóanyag ismereteket közvetít és egyben igazi kincs is. A fotók mögött megbújó családi történetek erősítik magyarországi német közösségünk identitástudatát”, mondta Schubert Olívia, az MNOÖ elnöke és egyben gratulált a Zentrum csapatának, hiszen nem mindennapos, hogy projektek hosszú éveken át fussanak.

IMG_9692

Az eseményen Mirk Júlia (Pilisvörösvár) és Richolm Erik (Pilisszentiván) egy dalcsokrot adott elő, Marosi Zoltán pedig improvizatív hamronikajátékával tette még élvezetesebbé a vetítést.

A látottak a zsűrit is lenyűgözték. Katja Dorrman, a budapesti Német Nagykövetség Kulturális Osztályának vezetője szerint a képek remek betekintést engednek a magyarországi németek életébe. Ament-Kovács Bence néprajzkutatói szemmel értékelte a fotókat és örömét fejezte ki, hogy a Blickpunktnak hála felbecsülhetetlen értékű archív képek kerültek újra elő a fiókok mélyéről. Tóth Zoltán fotográfus dicsérte a portréfelvételeket és arra bíztatta a versenyzőket, hogy már az év elejétől kezdve kattintgassanak a versenyre.

IMG_9663

Idén három fődíj mellett hat különdíj került kiosztásra. Tizenkét fotó két képeslappal egyetemben helyett kapott a 2019. évre szóló Blickpunkt-falinaptárban. A döntős alkotások alkotta Blickpunkt-vándorkiállítás pedig beutazza majd az egész országot.

A Blickpunkt 2018 díjazottjai:

A fődíjakkal járó egyenként 101 euró pénzdíjat a budapesti Német Nagykövetség szponzorálta.

Fődíj – fotó kategória:

Baracs Dénes: Fekedi reggel

Fődíj – képeslap kategória:
Beck Veronika: Ahol otthon vagyok
Fődíj – archív fotó kategória:

Kuti Lívia: Búcsú a vendégektől
Zentrum-különdíj:

Ruppert Blanka Anita: Én vagyok – én voltam
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának különdíja:
Fürstenhoffer József: Mecseknádasdi menyasszony
A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet különdíja:

Kulcsárné Hinze Mária: Vasárnap délután
A Neue Zeitung különdíja:
Hasenfratz Mária: Utoljára együtt
A Barátság folyóirat különdíja:

Huber Éva: Áhitat
Jilg-Keresztúri Anna: János bácsi

A 2018-as Blickpunkt – Képek versenye díjazottjai >>>

Blickpunkt 2018 – A döntősök >>>

A döntőbe jutott alkotásokból ismét vándorkiállítás készült. Ha szeretné településén kiállítani a fotókat, vegye fel a kapcsolatot a Zentrum-irodával. (+36-1-373-0933, info@zentrum.hu)

A Blickpunkt 2019. évi falinaptár (1800 Ft.) megvásárolható a Zentrum irodájában, illetve plusz postaköltség ellenében megrendelhető a +36-1-373-0933-as telefonszámon vagy az info@zentrum.hu e-mail címen.

A hivatalos rendezvényfotók >>>

A Zentrum köszönetet mond a támogatóknak: Német Nagykövetség Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0399), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Barátság folyóirat, Neue Zeitung, MTVA: Unser Bildschirm, Treffpunkt am Vormittag.

Screen Shot 2018-10-29 at 16.47.30

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo