Veszprémben látható a Blickpunkt 2017 vándorkiállítás




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A nemzetiségi oktatás bevezetésének 25 éves jubileumát ünneplik idén a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban. Az iskola kiváló oktatási intézmény hírében áll, amihez természetesen a német nemzetiségi tagozat is nagyban hozzájárul. A diákok a német és német nemzetiségi tanulmányi versenyeken is nagyon szép eredményeket érnek el, az iskola több Koch Valéria-díjas tanulóval is büszkélkedhet.

IMG_6691 2

Hogy a jubileumi év programja még színesebb legyen, a Blickpunkt 2017 képeiből álló vándorkiállítást is bemutatják az intézményben. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) által 2008 óta évente meghirdetett versenyre már az iskolából is több alkalommal neveztek diákok. Nem véletlen ez, hiszen Schindler László, a német nemzetiségi intézményegység vezetője is minden évben lelkesen figyelemmel kíséri a Blickpunktot. Véleménye szerint a képek kiválóan használhatóak a nemzetiségi oktatásban is, ezért is tartotta fontosnak, hogy az iskolában is kiállításra kerüljenek.

A megnyitón Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója elmondta, hogy a fotópályázatra érkező képek évről évre újabb és újabb oldaláról mutatják be a magyarországi németséget. Bár a vándorkiállítás már sok helyen volt látható, a megnyitók mégis mindig más miatt különlegesek. Például Veszprémben az egyik kiállított kép készítője is közreműködött. Cziráki Bálint egy gombosharmonikáról készített fotója a Blickpunkt 2018. évi falinaptárjába is bekerült. A 11. osztályos fiatalember a november 7-i megnyitón meg is szólaltatta a hangszert. A Martoncsik Réka és Tóth Kata alkotta duó pedig egy szép dalcsokrot adott elő.

Bár a kiállításmegnyitók forgatókönyve általában hasonló, a képek bemutatása mégis mindig más környezetben történik. Ez alkalommal Eich Mária tanárnő kreativitását dicséri a paravánok díszítése és a képek tematikus összerendezése.

A Blickpunt 2017 vándorkiállítás még december 12-ig lesz látható a Lovassy László Gimnáziumban (Veszprém, Cserhát ltp. 11.), hogy minél többen megcsodálhassák, például a a november 23-i batyusbál vagy a december 7-én tartandó gálaműsor vendégei is. Ezek az események is mind a negyedévszázados jubileum kapcsán kerülnek megrendezésre.

Szöveg: Zentrum
Fotó: Czirákiné Márton Krisztina és Zentrum

Videó a megnyitóról >>>

Ajánlott hírek