Adventi hangulat egy különleges történettel, betlehemes-játékkal és szép zenével a Németek Házában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Sokunknak az adventi időszak a várakozást, a karácsony pedig a megérkezést jelenti. Az adventi és karácsonyi időszak a meghittség jegyében telik, miközben végiggondoljuk, hogy mi történt az év során. Ambach Mónika, a Zentrum igazgatónője a Zentrum-Programme im HdU 2018-as rendezvénysorozatnak sokszínű programjaira emlékezett vissza, és megköszönte a közönségnek az intézmény tevékenysége iránt tanúsított élénk érdeklődést. Ez az évet lezáró, december 12-i adventi rendezvény a karácsonyra hangolódás jegyében zajlott, így az igazgatónő átadta a szót Barbara Lötzschnek, a budapesti német ajkú evangélikus gyülekezet lelkésznőjének, aki Németországból érkezve szeptember óta szolgálja a fővárosi gyülekezetet.

IMGP8746

A lelkésznő egy különleges történetet mesélt el egy betlehemi jászolról, amit egy németországi templomban állítottak fel, ahol korábban szolgált. A jászolra, amit egy család adományozott a gyülekezetnek, rengeteg gyerek volt kíváncsi, így gyakran tolongtak körülötte. És amilyenek a gyerekek, hozzányúltak a figurákhoz, játszani akartak velük, ezért idővel több állatfigura is megsérült.

IMGP8762

A lelkésznő a karácsonyi történet egyik legszebb részének tartja, hogy az állatoknak is ott a helyük a betlehemi jászolban. Szerinte a Megváltó nemcsak értünk emberekért született meg, hanem az állatok miatt is. Ez a jászol a sérülésekkel nemcsak a gyerekek játék iránti buzgalmáról mesél, hanem arról a tényről is, hogy mennyire kihasználjuk a természetet, hogy az emberi kapzsiság következtében egyre kevesebb élettere marad az állatoknak. A gyerekek játéka közben nemcsak a József-figura veszítette el egyik lábát, nemcsak ő állt sántán a jászol előtt, hanem sokan közünk is. Ugyanis sokakat érnek testi, sőt lelki bántalmak, melyekkel végül a betlehemi jászolhoz érkeznek, így állnak meg előtte. A figurákat egy művésznő újra összeragasztotta, majd visszahelyezték őket a betlehemi jászolba. Bármennyire is sérülünk, mindannyiunknak ott szabad, sőt ott kell lennünk a betlehemi jászolnál, ahol megkaphatjuk Istentől a gyógyírt, hangzott el a lelkésznő karácsonyi kívánsága.

IMGP8756

Ahogyan a karácsonyi ünnepkör részeként a betlehemi jászol elengedhetetlen tartozéka a templomoknak, ugyanúgy része az ünnepnek a magyarországi németek körében a sváb betlehemes játék (Christkindlspiel) is. Ennek kapcsán Surman-Majeczki Martin, a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének alelnöke az újhatyáni sváb betlehemezés hagyományának újjáéledéséről mesélt a közönségnek. Mivel az újhartyáni eredeti szöveg már nem állt rendelkezésükre, a közreműködők elhatározták, minden évben egy másik település vagy régió betlehemes játékát sajátítják el és adják elő. Egy romániai testvéregyesületük, az Edelweiss Detta tánccsoport a bánsági Ebendorf (Csukás/Știuca) sváb betlehemes játékának szövegét és dalait az újhartyániak rendelkezésére bocsájtotta, így idén erre a bánáti betlehemesre esett a választás. A Magyarországi Németek Házában megjelentek ennek legelső előadását láthatták (Videó >>>). A gyönyörű dallamok, illetve a gitárral kísért előadás igen nagy sikert aratott a közönség soraiban.

IMGP8814

Az ünnepi hangulathoz a Németh-Stix duó fülbemászó dallamai szintén nagy mértékben hozzájárultak. A duót 1994-ben alapította a nagymányoki ének- és némettanár, Németh Tibor még Németh-Gallusz duó néven. A Nagymányokról, Tolna és Baranya megyékből származó magyarországi német dalokat Tibor citerajátéka kíséri. A duó több országos minősítőn kapott arany minősítést, végül a legrangosabb Arany Rozmaring Díjjal értékelték tevékenységét. Miután Gallusz Anikó Németországba távozott egy állás miatt, a helyére a szekszárdi zenetanárnő, Stix Mária került, így alakult meg végül 2015-ben a Németh-Stix duó. A varázslatosan előadott magyarországi német, bajor valamint osztrák nép- és műdalok által igazi karácsonyi hangulatot teremtettek.

IMGP8824

Végül a Zentrum igazgatónője, Ambach Mónika köszönetet mondott a támogatóknak és a Zentrum munkatársainak, majd a magyarországi német költő, Bayer Béla Vorweihnachtszeit című versével kívánt áldott ünnepet a közönségnek. Az igen hangulatos est az idén 200 éve keletkezett Stille Nacht (Csendes éj) közös eléneklésével végződött (videó).

Frei Nándor

Fotó: Grund Lajos

Fotóalbum >>>

〰〰〰〰〰

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0398)

3logo

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo