Kutatási eredményeket mutattak be a Lenau Házban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

November 29-én mutatta be a Lenau Házban a jeles germanista és nyelvész, Dr. habil. Brenner Koloman a 2018-ban megjelent legújabb kötetét, melynek címe Deutsche Minderheit(en) und Institutionen – Beiträge zur Minderheitenkunde für Germanistik Studenten der Fachrichtung Deutsch als Nationalitätensprache (Német kisebbség(ek) és intézmények – cikkek a német, mint nemzetiségi nyelv szakirányú germanisztika hallgatók kisebbségi ismeretek tananyaghoz). Dr. Brenner a kötetet egy a történelem és a társadalomtudományok iránt különösen érdeklődő közönség előtt ismertette.

036_MinderheitenInstitutionen_181129_NNFoto

Az előadást követően számos kérdés elhangzott és egy érdekfeszítő vita bontakozott ki. A kutatás, ami az ELTE Ungarndeutsches Archiv sorozatának 16. részeként jelent meg, egy hiánypótló és sokoldalú áttekintést nyújt a kelet-közép-európai német kisebbségek helyzetéről az 1989/90-es rendszerváltozást követően. Dr. Brenner a könyvében először a „nyelv“ és az „identitás“ definíciójára és fontosságára tér ki. A következőkben olyan témákat boncolgat, mint a kisebbségi jogok védelme és a magyarországi németek kulturális (és politikai) autonóniáinak szerkezete, miközben nem marad el a más országokban honos német kisebbségek bemutatása és helyzetük összehasonlítása sem. Az irodalomjegyzéken túl a kötet függelékében olyan kiegészítő források találhatóak, mint a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európa Chartája, jogi határozatok és a legfontosabb magyarországi német intézmények gyűjteménye.

Bár a kutatás akadémiai kontextusban íródott, szélesebb olvasóközönség számára is érthető, érdekes és ajánlott olvasmány.

A kiadvány ráadásul ingyenesen elérhető és letölthető PDF-formátumban >>>

Sandra György
Fordította: Szeitz István

Fotó: Hubay József

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo