Sváb gasztronómia a fókuszban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Projekthét a taksonyi óvodában

Az adventi hetekre hangolódva móka és kacagás töltötte be november 26. és 30. között a Taksonyi Német Nemzetiségi Óvodát, ahol sütemények, játékok, kiállítás, kézműves ajándékok, tánc, bábszínház várta a gyerekeket.

IMG_0411

Néhány zsírosbödönből „Blinde Kuh” játék, befőttesüveg-deklikből memóriafejlesztő, és népismereti kártyákból – amelyeket Karsainé Gasser Mária fejlesztett ki – zseblámpás tárgykereső vált. Mindez a háttérben tevékenykedő kiváló szervezők és közreműködők összehangolt munkájának volt a gyümölcse, az előtérben pedig a tájházból kölcsönzött kiállítási tárgyak fogadták a vendégeket: iskolásokat, akik nemrég még ebbe az oviba jártak, valamint a szakma iránt érdeklődő óvodapedagógus hallgatókat és tanáraikat. Ez a projekthét jó példa volt arra a jó gyakorlatra, hogy hogyan válhat vonzóvá a leendő óvónők számára ez a hivatás.

Spiel - Wo steckt es... 1

Egy kis ízelítő, mi is történt a projekthéten:

Hétfő: kiállításrendezés, iskolások látogatása, zeneszó az aulában. Olyan jó volt a hangulat, hogy az iskolások – mind egykori óvodásaink voltak -  köszönetképpen a meghívásért táncra perdültek.
Kedd: két nyugdíjas óvó néni tartott süteménykóstolót és -bemutatót a saját maguk által készített, taksonyi, jellegzetes sváb süteményekből: Thirafleka, Preckedli, Lemonakrapfa, Spritzkrapfa. Pátrlné Villányi Mária és Galambos Andrásné egykor óvodavezetők voltak itt Taksonyban, jól beszélik a helyi dialektust, jól ismerik a régi, helyi szokásokat. Ismereteiket szívesen adják át a jövő generációjának.
Szerda: Tóth Krisztina „Backe, backe Küchelchen” című sváb-magyar nyelvű bábelőadását élvezhettük. Krisztina már több éve visszajáró vendég nálunk, ilyenkor a nemzetiségi héten. Kedves meséi, bájos előadásmódja mindig nagy élmény gyermekeink számára és számunkra is.

IMG_0363

Csütörtök: a Katica és a Maci nagycsoportok mutatták be táncos műsorukat. November 10-én nagy sikerrel vettek részt Soroksáron, az óvodai nemzetiségi tánctalálkozón. Most az óvodás társaiktól is nagy tapsot kaptak.
Péntek: a hét szakmai csúcspontja: ELTE-TÓK-ról érkezett hallgatóknak a Méhecske (nagy) csoportban bemutató foglalkozást tartott két német nemzetiségi óvodapedagógus: Lovász Klaudia és Bódiné Palyóv Edit. A gyermekek svábul megnevezték a régi konyhai eszközöket, játékukba felhasználták ezeket a tárgyakat. A Nusspega (szintén taksonyi sütemény) mesét láthattak és hallhattak a két óvodapedagógus előadásában. A foglalkozást egy kétszólamú sváb énekkel zártuk:
Was is heut für’n Tag,
heut is Montag,

heut is Knödltag.

Wann alle Tag 

Montag Knödltag wär,
dann wr’n ma lust’ge Leut….

Kindergartnerinnen und die Gaste

A foglalkozást követő megbeszélést a „Wir sitzen so frőhlich beisammen…” kezdetű dallal kezdtük, szintén két szólamban énekeltünk. Számunkra nagy öröm volt a hallgatóknak szakmaiságunkból egy darabkát adni, erősíteni leendő hivatásukba vetett hitüket és önbizalmukat.

Minden nap voltak vendégeink, nemcsak helybéliek, hanem Budapestről, Szigetújfaluból, Soroksárról, Szigetcsépről is. Mindannyian kedves szavakkal köszönték meg a vendéglátásunkat.

Schulerbesuch

A német munkaközösség valamennyi tagjának (Lovász Klaudia, Bódiné Palyóv Edit, Ambrus Krisztina, Varga Rita, Oláh Zsoltné, Otruba Gáborné, Jacsó Dóra, Mészáros Judit, Winkler Andrea) hálás vagyok a kiállítás megrendezéséért, a példamutató összefogásért és szervező munkáért, amelynek eredménye volt ez a sikeres hét! Köszönet illeti a többi kollégámat is – magyaros óvodapedagógusokat, pedagógiai asszisztenseket, dajka néniket, óvodatitkárt, konyhai mosogatókat és a karbantartót is – akik a háttérben biztató szavakkal, eszközök bekészítésével, a tornaterem berendezésével, a kiállítás őrzésével segítették a német munkaközösség munkáját.

Köszönjük Bálint Gyöngyinek, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának, hogy a fenntartó nevében többször ellátogatott hozzánk ezen a héten.

Engert Mária Éva

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo