Tánclépések az Öregiskola parkettáján Nagykovácsiban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Szakmai továbbképzést tartottak német nemzetiségi táncosok és néptáncpedagógusok részére az ÉMNÖSZ szervezésében.

Többet kaptunk ezen a szakmai napon, mint gondoltuk. Népi kultúránk színe-java, mint „terülj, terülj asztalkám” került terítékre a délelőtti előadásokon és a délutáni táncoktatáson. Az elmélet és a gyakorlat kéz a kézben vezették be a részvevőket a hagyományőrzés aprólékos háttérmunkájába.

tanclepes forgas Nagy Laszlo oktat

A szakmai találkozót az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége nevében Szeltnerné Winhardt Ildikó szervezte november 17-ére a Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Házába. A továbbképzésre az északi régió majd minden tájékáról érkeztek érdeklődők iskolák és kultúrcsoportok képviseletében.

A részvevőket Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere, Klein Ferenc, a helyi német nemzetségi önkormányzat elnöke és ifj. Kishegyi Simon, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnökhelyettese köszöntötte. Délelőtt négy előadás hangzott el különböző témákban.

tanclepes 4 ifj. Kishegyi Simon oktat

Héra Éva, a Muharay Szövetség elnöke tevékenységükről, célkitűzésükről, a Csoóri Sándor alapprogramról, a hagyományőrzés jelentőségéről beszélt. Kiemelte a táncházak szerepét, ahol „visszatanulhatjuk” a táncainkat. Ez az élő kultúra olyan közösségi szórakozási forma, mely zenekarok köré szerveződik. Héra Éva bátorította a német nemzetiségi néptánccsoportokat, hogy éljenek a „Szellemi Kulturális Örökség”-konvenció adta lehetőségekkel, és terjesszék hagyományos kultúrájuk értékes és nemzedékeknek újra és újra megtanítandó elemeit a magyar és a világ szellemi örökségének listájára.

Hera Eva

Tajti Erzsébet népviseleti szakértő a régi viseletek felkutatásáról, rekonstruált viseletek készítéséről, a viseletek tárolásáról és karbantartásáról beszélt. „Az idősek tapasztalatával kell fiatalítani és visszaépíteni a tudást” – ezzel is a tudatos és igényes ruhaválasztást hangsúlyozta, amelyben szigorú szabályok vonatkoznak a férfi és női szerepekre, a korosztályok szimbólumrendszerére, mert a viseletek egy közösségben elfoglalt helyünkről és személyiségünkről árulkodnak.

Tajti Erszebet

Kishegyi Viktória kultúrtörténész elsősorban a Pest-Buda környéki németség sorsának alakulásáról tartott előadást. Elhatárolódott a Népszövetség/Volksbund tevékenységétől, amelynek következménye volt a magyarországi németek számára a kollektív bűnösség, a kitelepítés és Gulág-ra elhurcolás. „Mi mindig hálás polgárok voltunk és leszünk, identitásunk megőrzésével együtt Magyarországot tekintjük hazánknak” – mondta. Egy nagy bőröndnyi könyv került az asztalra, melyek források lehetnek a magyarországi németek történetének kutatásához. Érdekességként hangzott el, hogy a szocializmus idején az NDK-t kellett anyaországnak tekinteni. A 70-es évek közepén NDK-s kutatókat küldtek hazánkba, Axel Hesse népdalokat, Kurt Petermann néptáncokat gyűjtött. A délutáni tánctanításon ebből a gyűjtésből tekinthettünk meg egy felvételt, a Csepel-szigeti mazurkát.

Kishegyi Viktoria

Ifj. Kishegyi Simon koreográfus az együtteseknek adott szakmai tanácsokat, hogyan készüljenek a fellépésekre, milyen „apróságokra” figyeljenek oda a színpadra állításkor. Az alkalomhoz illő viselet, zene, színpadi megjelenés, a zenekar és a táncosok összhangja, a saját ruha és a kellékek legyenek részei a komplex megjelenítésnek. Kihangsúlyozta még, hogy a zárt koreográfia ellenére kapjanak teret az egyéniségek, de ami a legfontosabb, hogy tiszteljék meg egymást az együttesek, s nézzék meg egymás produkcióját a rendezvényeken!

ifj. Kishegyi Simon

A finom ebéd után bemelegítés, majd kemény táncoktatás következett. Nagy László a mórágyi polkák változatait, ifj. Kishegyi Simon a nemesnádudvari polkák változatait és Ländler-variációkat, végül Szeltnerné Winhardt Ildikó a Csepel-szigeti mazurka lépéseit mutatta be. Ifj. Kishegyi Simon harmonikán szolgáltatta a talpalávaló zenét.

Nagy Laszlp

Zwick András, az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa néptánc szekciójának elnökhelyettese köszönte meg az előadóknak és a résztvevőknek az aktív közreműködést.

A sűrű szakmai napot Szeltnerné Winhardt Ildikó azzal a jó hírrel zárta, hogy 2019-ben 5 alkalommal már biztosan lesz német táncház, amellyel hagyományt szeretnének teremteni!

A szakmai napot a Csoóri Sándor Alapkezelő, Nagykovácsi Önkormányzata, Nagykovácsi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Pest Megyei Német Önkormányzat támogatták, szakmai partnerük a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség
volt.

Scherzinger Mária

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo