Németországban is megemlékeztek a magyarországi németek elűzetéséről

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Schubert Olívia: „Erkölcsi kötelességünk
az elődjeinket sújtó mérhetetlen igazságtalanságra való emlékezés”

A stuttgarti Magyar Intézet tavaly hagyományteremtő szándékkal programsorozattal emlékezett a magyarországi németek elhurcolására és elűzetésére. Az idei megemlékezésre január 24-én került sor.

A program résztvevőit dr. Berényi János stuttgarti magyar főkonzul, majd Joschi Ament, a Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetségének elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédet mondott Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője és Raimund Haser, az Üldözöttek Szövetségének elnökségi tagja, a baden-Württembergi Duna Menti Sváb Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja, a CDU üldözöttek ügyeiért felelős frakciójának szóvivője.

stuttgart_2

Az MNOÖ elnöke, Schubert Olívia is köszöntötte a vendégeket. Először egy Dunabogdányból elűzött fiatal visszaemlékezéseiből idézett. Kammerer Terézia annak idején arról írt, hogy az akkori fiatalok ugyan talpraesettségüknek köszönhetően ki tudtak tartani, de az idősebbek majdnem teljesen összetörtek. Életük értelmét: házaikat, földjeiket vették el tőlük, amit kemény munkával szereztek meg. Elnökünk hangsúlyozta, az ezekhez hasonló történetekben egy dolog közös: az, hogy felfoghatatlan, hogy bánhatott a magyarországi németekkel így az az ország, amelyet ők hazájuknak tekintettek. Kiemelte: erkölcsi kötelességünk a történteket átélő nemzedékre és az elődjeinket sújtó mérhetetlen igazságtalanságra való emlékezés.

stuttgart_1

A múlt lelki és erkölcsi feldolgozását a politikai és társadalmi emlékezet mellett fiatal német és magyar kutatók tudományos munkája is elősegíti. Az egyre több településen látható, magyarországi német közösségek által emelt emlékművek ugyancsak hozzájárulnak a méltóságteljes megemlékezéshez, amely a Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetségével való szoros együttműködésnek köszönhetően országhatárokon átível.

Az ünnepi beszédeket követően a Magyarországi Német Színház irodalmi műsora következett, majd pedig megnyitották „A történelem forgatagában. Kitelepítés és elűzetés az 1940-es években” című kiállítást, amely bemutatta, hogyan befolyásolták az egyes történelmi események (a lakosságcserék és a kollektív büntetés) a személyes életutakat, illetve milyen új stratégia mentén tudták az emberek életüket e sorsfordító események után folytatni a dél-dunántúli falvakban.

A rendezvénysorozatot az MNOÖ és Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetsége támogatta.

A stuttgarti Magyar Intézet fotóalbumát itt találják >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo