Igazoltan a világ szellemi kulturális örökségéhez tartozik a kékfestés

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen jelölte a kékfestés hagyományát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) listájára. A kedvező döntés múlt év novemberében született meg.

51720744_10214116445933667_593003914060627968_o

A dokumentumot, amely tanúsítja, hogy a kékfestés hagyománya immár az emberiség szellemi kulturális örökségének része, Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át a pápai Kékfestő Múzeumban 2019. február 12-én a működő hazai kékfestő műhelyek képviselőinek: a bácsalmási, nagynyárádi, tiszakécskei, szombathelyi, győri és tolnai műhelyek mestereinek. A magyarországi kékfestés hagyományának ápolásáért végzett tevékenységéért a pápai Kluge család kékfestő műhelyéből kialakított Kékfestő Múzeum és Dr. Domonkos Ottó néprajzkutató professzor is elismerésben részesült.

A jeles eseményen ifj. Sárdi János is átvehette a dokumentumot, aki édesapja, Sárdi János szellemiségét és magas szakmai színvonalát viszi tovább a méltán híres nagynyárádi műhelyben. A magyarországi németek számára nem csak helyi szinten bír kiemelt jelentőséggel a kékfestés hagyománya. Ezt bizonyítja az is, hogy idén már két évtizede szerveznek ezen a baranyai településen a kékfestést népszerűsítő rendezvényt, ami az évek alatt országos fesztivállá nőtte ki magát.

Ambach Mónika
Fotó: Ament Éva

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo