Különleges helytörténeti előadás Pesterzsébeten

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Eredeti halk sváb zenével fogadták az érkezőket február 12-én a Csili Művelődési Központ Helytörténeti Klubjában, amikor Pócsik Viktor tanár úr és Bárkányi Judit, a Fővárosi Német Önkormányzat elnöke tartottak „Németség Pesterzsébeten” címmel előadást.

6_DSCF7952

A nagysikerű est témája az volt, hogy bár kevéssé ismert, de Pesterzsébet múltjában meghatározó volt mindig is a németség szerepe. Pócsik Viktor elmondta, hogy a település alapítói is minden bizonnyal németek voltak, amit korabeli dokumentumokkal is alátámasztott. Korábban komoly tudományos kutatásokat végzett e témakörben. Ismertette az identitás, származás, családnevek problematikáját, és azt, hogy miért is olyan nehéz ebben a témában kutatni. Statisztikai adatokkal bizonyította, hogy a németség részéről mindig is tapasztalható volt a bevándorlás, illetve az asszimiláció Pesterzsébeten, vagy ahogy helyben nevezik, Erzsébeten. A kutatásból kiderült, hogy a kulturális asszimiláció a városi környezet hatása. A málenkij robotban aránytalanul magas számban volt érintve a pesterzsébeti németség. Ugyanakkor az 1948-as kitelepítési névjegyzék kapcsán elhangzott, hogy végül itt helyben nem hajtották végre. Ennek oka egyenlőre nem ismert, jelenleg is kutatás tárgya.

3_DSCF7949

 A dupla előadás második felében Bárkányi Judit elmondta, hogy jelenleg is komoly hagyományőrző tevékenységet folytatnak a kerületben, bevonva ebbe az óvodástól a nyugdíjas korúakig minden érdeklődőt. Pesterzsébet jelenleg nem rendelkezik tájházzal, de a fővárosban egyedülálló módon a óvodától a középiskoláig a német nemzetiségi oktatás teljes spektruma elérhető, hiszen a XX. kerületben működik a Német Nemzetiségi Gimnázium. Az előadás végén a jelenlévők meghívást kaptak a február 16-án megrendezésre került sváb bálra, melyet szintén a Csili Művelődési Központban tartottak.

Czúni Imre

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo