„Német.Karrier.Siker.“ azt jelenti, hogy…

Forrás: Deutsche Botschaft Budapest

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Németország, Ausztria és Svájc nagykövetségének közös sajtóközleménye

„Impulzusok a német nyelv tanulásához” – Német Nagykövetség.
Nagyobb motiváció több információval” – Osztrák Nagykövetség, Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Intézet Budapest.
„Német nyelv. Koordináció. Megállapodás;
Német nyelv. Kollegialitás. Felismerések;
Német nyelv. Folytonosság. Hatékonyság;
Német nyelv. Kapcsolatok. Eredmények;
Német nyelv. Kultúra. Tapasztalatok.” – Svájci Nagykövetség.
„Erős motiváció minden diák számára, hogy tanuljon németül” – ZfA.
„Tevékenységi terület egy hálózat részeként – több egyetemi hallgató és tudós bevonása” – DAAD.
„Szinergiahatások hálózatokon keresztül! Jó csere a partnerintézetekkel! Sok új diák! Jó szórakozás!” – FernUni Hagen
„Német nyelv, mint karriertöbblet” – Goethe Intézet.

Közbenső eredmények

A „Német.Karrier.Siker.“ elnevezésű kampányprojekt célja annak bizonyítása, hogy a német nyelvtanulás Magyarországon komoly előnyökkel jár. Annál is inkább, mivel a német nyelvtudással gazdag német nyelvű kultúra nyílik meg az érintettek számára innen, Magyarországról is. A német nyelvtudás emellett kiváló munka- és tanulási lehetőségeket is megnyit.

IMG_1656

A „Német.Karrier.Siker.“ projekt sikeres egy évét követően a projekt vezetői 2019. február 19-én mérleget vontak a Német Nagykövetségen tartott rendezvényen. Volkmar Wenzel német és Peter Burkhard svájci nagykövet, Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, valamint az EMMI helyettes államtitkára, Dr. Maruzsa Zoltán több mint 60 vendéget köszöntött.

Volkmar Wenzel nagykövet a következőket mondta beszédében: „A „Német.Karrier.Siker.“-kampány nagyszerű eredményeket hozott: a Német Nagykövetség számára ez a kampány lehetőség arra, hogy konkrétan és a valós élet felől közelítve szólítsuk meg különösen a fiatalabb generációkat itt, Magyarországon, és hogy pozitív és modern képet mutassunk nekik Németországról. Megmutathatjuk, hogy Magyarországon milyen vonzó és releváns dolog a német nyelvtudás. Az a tény, hogy a német nyelvű országok oly sok intézménye és vállalata támogatja a kampányunkat, még láthatóbbá teszi a közös elkötelezettségünket, és nagy győzelmet jelent az egész csapat számára.“

Beszédében Dr. Maruzsa Zoltán, az EMMI helyettes államtitkára rámutatott, hogy 360 ezer diák tanul ma Magyarországon németül, ami az összes diák 27 százaléka. Szintén beszámolt egy új kormányprogramról, amely két hetes külföldi nyelvtanfolyamokat kíván finanszírozni összesen 30 ezer diák számára.

IMG_1672

Mit értünk el eddig?

Az egy éve futó kampány a közösségi médiában már több mint 19 000 látogatót és 51 országból származó kattintást ért el. A kialakult hálózatnak köszönhetően 142 magyarországi munkalehetőséget hirdettek meg a kampány csatornáin. Számos város és intézmény rövidfilmekkel mutatta be érdeklődését a német nyelv iránt. A politikai, a gazdasági és a kulturális élet számos résztvevője támogatta a „Német.Karrier.Siker.“-kampányt, és növelte a projekt láthatóságát. A kampánycsapat számos kiállításon és rendezvényen volt jelen annak a célnak az érdekében, hogy még többen tanuljanak németül Magyarországon.

IMG_1711

Mi következik most?

A német nyelv elsajátítása a munkahelyi siker érdekében nem mindennapi tevékenység. Folyamatos elkötelezettségre van szükség. A „Német.Karrier.Siker.“-kampány 2019-ben is folytatódik. A jól bevált tapasztalatokat szeretnénk megosztani más közép- és kelet-európai országokkal is. Fontos a meglévő hálózat további bővítése és a szinergiahatások kihasználása. Tervezzük további, német nyelvű munkatársakkal rendelkező cégek integrációját, a résztvevők közös megjelenését különböző állásbörzék német nyelvű standjain, valamint egyetemi állásbörzéken, és iskolákban megrendezendő szakmai orientációs eseményeken.

A „német + én =?” videópályázat győztese

A rendezvény keretében kitüntették a „német + én =?” videópályázat nyerteseit is. A pályázat arra hívta fel a magyarországi diákokat, hogy rövid videóban mutassák be a német nyelv tanulása során szerzett tapasztalataikat. A pályázaton az egész országból összesen 14 iskola vett részt 34 rövidfilmmel.

Bécsi utazást nyertek a kecskeméti Bólyai János Gimnázium diákjai: Csenki Csongor, Gyenes Réka, Konfár Nikolett és Takaró Milán. A díjat az Osztrák Kulturális Fórum adományozta. A Goethe Intézet jóvoltából pedig a siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói, Huber Szabolcs Péter, Mészáros Ádám és Siklósi Dominika egy háromnapos berlini utazást nyertek.

IMG_1706

A Svájci Nagykövetség különdíját – egy kamerát állvánnyal – az az iskola kapta, ahonnan a legtöbb film érkezett: a Perczel Mór Gimnázium. További különdíjakat ajánlott fel az Andrássy Egyetem, az Audi Magyarország és az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ, a Mercedes-Benz Hungary és a „Minden nap németül“.

További információ:
http://deutsch-karriere-erfolg.com/
http://facebook.com/Deutsch.Karriere.Erfolg
http://www.budapest.diplo.de/
http://www.bmeia.gv.at/hu/osztrak-nagykoevetseg-budapest/
http://www.eda.admin.ch/budapest

További részletekért keressék a kampány koordinátorát, Dr. Germán Györgyit: deutsch.karriere.erfolg@gmail.com, Tel.: +36-1-4110939

Fotók: Sipos Zoltán, Német Nagykövetség Budapest

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo