Pécsett is megünnepelték a 40 éves „Unser Bildschirm”-et

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyar Televízió német nyelvű műsora, az Unser Bildschirm 1978. augusztus 16-án került első alkalommal a képernyőre. Az elmúlt 4 évtizedben sok változáson ment át illetve kellett átmennie, de az eredeti célkitűzése a készítőknek változatlan maradt: egy tévéadás a magyarországi németeknek, a magyarországi németekről, a magyarországi németek közreműködésével.

157_UnserBildschirm40_20190131_NNFoto

Az Unser Bildschirm bár egy országos műsor, mindig is szorosan kötődött Pécshez. A pécsi regionális stúdió alapította, az alapítás óta pécsi székhelyű, és a legtöbb munkatársa is a régióból származik.

A budapesti Magyarországi Németek Házában tavaly szeptemberben megtartott ünnepség után 2019. január 31-én Pécsett is megemlékeztek a jeles alkalomról. A Lenau Házban egykori és mai ötletgazdák, munkatársak, közreműködők és természetesen nézők részvételével került sor a magazin 40. születésnapjának méltó megünneplésére. Emlékek törtek a felszínre, pozitívak és negatívak egyaránt, és jövőbeni tervek is megfogalmazásra kerültek.
A rendezvényt a német szerkesztőség vezetője, Dr. Gerner Éva moderálta, aki immár 34 éve tevékenykedik az Unser Bildschirm munkatársaként.

034_UnserBildschirm40_20190131_NNFoto

A zenei programról a Véméndi Quartett és a Bíró Levente-Hamburger Lili duó gondoskodtak Hamburger Antal harmónikakíséretével.

A kezdetekre a magazin megálmodója, a pécsi regionális stúdió alapítója és első vezetője, Békés Sándor emlékezett vissza. A történet 1976-ban indult, amikor a Magyar Televízió elhatározta, hogy a budapesti központ mellett regionális stúdiókat hoz létre, köztük a pécsit is. A stúdió munkatársai azonnal a régióra jellemző témákat kezdtek el felkutatni, így a németek és délszlávok gazdag nemzetiségi kultúráját. Így történt végül, hogy a pécsi stúdió kezdeményezésére, a budapesti központ beleegyezésével elkészülhetett egy nemzetiségi magazinműsor, az Unser Bildschirm. Az első években vegyesen német és szerb-horvát nyelvű és témájú adás később különvált, majd lassan a többi nemzetiség is megkapta a saját műsorát, melyet a rendszerváltozás utáni kisebbségi- valamint a médiatörvény heti legalább 20 percben határoztak meg.

031_UnserBildschirm40_20190131_NNFoto

Ezzel megtörténtek az első lépések egy magyarországi német tévé létrehozásához, sajnos azonban az ezt követő lépésekre már nem került sor – fejezték ki sajnálatukat köszöntőikben Békés Sándor mellett Kerner Lőrinc, a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület elnöke és Schmidt Zoltán, a Baranya Megyei Német Önkormányzat alelnöke. A televíziós és rádiós szerkesztőségek 2011. évi összeolvasztása – ezzel együtt az elbocsátások és leépítések – majd ezt követően 2015-ben a pécsi stúdió bezárása egyértelműen hibás döntésként értékelhető, hangsúlyozta Kerner Lőrinc. Egy a korábbiaknál sokkal kisebb szerkesztőség feladata most, az Unser Bildschirm magazin mellett a naponta sugárzott rádióadások elkészítése is. A német nyelvű műsorok fennmaradásához és fejlődéséhez további technikai és pénzügyi forrásokra, valamint munkatársakra lenne szükség. Ehhez a gondolathoz Schmidt Zoltán is csatlakozott.

Stangl Márta, aki 1980 és 2011 között dolgozott a német műsor riportereként, egy személyes hangvételű előadásban idézte fel a közösen átélt éveket. A Pécsi Német Önkormányzat nevében az önkormányzat alelnöke, Szigriszt Adrienn köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere távollétében levélben üdvözölte az ünneplő hallgatóságot.

Természetesen archív felvételek sem hiányozhattak a programból. A Gerner Éva által összeállított két montázsban az Unser Bildschirm evolúciója mellett a történelmi pillanat, a kezdet is újra felelevenedett: Wolfart János 1978. augusztus 16-án első alkalommal köszönti német nyelven a nézőket a Magyar Televízióban! Az Unser Bildschirm megszületett.

Szeitz István

Fotók: Hubay József

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo