„Ein jeder muß tanzen”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Táncházat és szakmai napot tartottak Budapesten

Kicsik és nagyok profiktól az amatőrökig lelkesen táncoltak és énekeltek a táncházban.

A Csóri Sándor Alapprogram keretében február 21-én rendezte meg az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége az első táncházat néptáncosoknak és táncpedagógusoknak, amelyet az Újpesti Német Önkormányzat, a Halassy Olivér Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Pest Megyei Német Önkormányzat is támogatott. A kétórás továbbképzésen Kurt Petermann 1972-1977 között gyűjtött táncaiból mutattak be tánclépéseket.

Tanzschritte

A programban a táncok és a népi dalok egymást váltották. Milbich Edit először a solymári Zopak, Zweischritt, Strohsack, Feuerwehrpolka és a Polka Mazur lépéseit mutatta be. Eközben néhány pikáns történetet is elmesélt a solymári svábok hétköznapjaiból. „Mivel a svábok már az első lépésnél tudták, hogy ki tartozik közéjük, ezért hűvös távolságtartással viseltettek az idegenekkel szemben.”- mondta Milbich Edit.

Milbich Edit im roten Rock

Ezután pihenésképp Schlotter Ferenc népdalokat tanított a résztvevőknek, többek között az Ein jeder muß tanzen, Oh Susanna, Unsra Peppi és a Hans bleib do kezdetű dalokat tájszólásban, s emellett hegedűn kísért. Pozsonyi Ferenc Vácról pedig harmonikán működött közre a táncoknál és az énekeknél.

Volkslieder lernen

A szigetcsépi mazúr zárta a szakmai napot. Szeltnerné Winhardt Ildikó a tánclépések tanítását összekötötte Kurt Petermann nemrég digitalizáltatott felvételeinek kivetítésével. A lipcsei táncarchívum igazgatója a 70-es években tudományos gyűjtőmunkán járt hazánkban a magyarországi németek körében.

A második táncház március 22-én 18 órakor lesz a szigetszentmártoni Jókai Mór Művelődési Házban. Minden épkézláb érdeklődőt szeretettel várnak!

Scherzinger Mária

Fotó: Loór Miklós Péter

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo