Táncoló Szár

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Különleges élményben volt része mindenkinek, aki ellátogatott március 2-án a Saarer Tanzgruppe XXI. Táncbemutatójára a Fejér megyei településre.

A közel két órás műsorban két koreográfián kívül kizárólag új táncok szerepeltek, melyeket a Biatorbágyi Fúvós Kisparti kísért. Magával ragadó, sodró lendületű programot láthatott a közönség, ami egy nagy egésszé állt össze, hiszen beszéd helyett zenével kötötték össze a csoportok produkcióit. Különleges színfoltot adott még a tatabányai Bányász Táncegyüttes temperamentumos magyar táncokból álló összeállítása, illetve a száriak modern tánca.

IMG_8193

A műsor csúcspontja idén a Stock Szabolcs koreografálta Schuj című tánc volt, ami svábul iskolát jelent. Az összeállítás a régi iskola hangulatát idézi meg. Az idős emberek visszaemlékezésein alapuló koreográfia a tanórák közti szünetek könnyed hangulata mellett a kétnyelvűség nehézségei és a tanítók szigorúsága is központi szerepet kap. A tánchoz a Saarer Musikanten vezetője, Laub Bálint állította össze a hangulatos zenét. Nem véletlen, hogy a csoport a német gyermektánccsoportok országos minősítő versenyén is nagy sikerrel szerepelt ezzel a produkcióval.

IMG_8205 (1)

A száriak kétségkívül féltve őrzik a hagyományaikat és német örökségüket, de a táncbemutatón bizonyították azt is, hogy meg mernek újulni. Már a plakátokon és a reklámfilmekben is a régi és az új mixtúrájával hirdették a műsort. De a gálán jelezték egy új korszak kezdetét is. A konferáló táncospár tíz év után ünnepélyesen egy új párnak adta át a konferanszié szerepet. Schweininger Péter, a csoport vezetője pedig kihangsúlyozta, hogy lezártnak tekinti a csoport első húsz évét és idén tavasszal tisztújítást terveznek, azaz várják az új ötleteket és a fiatalok még aktívabb részvételét a vezetőségben. Átadták az év táncos lányának és fiújának járó elismerést a kitartó munkáért, valamint a Freész Károly-díjat is, amit a településért végzett kimagasló tevékenységért ítélnek oda.

IMG_8214 (1)

Példamutató közösségi összefogás eredménye a Saarer Tanzgruppe sikertörténete, aminek folytatásához csak további tenni akarást és jó ötleteket lehet kívánni, mert a jókedv állandó tartozék, ami jól látszott a táncosokon és minden segítőn.

Ambach Mónika

Fotó: Kovács Attila
Zentrum.hu

A hivatalos rendezvényfotók >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo