Több mint egymilliárd forintos támogatás a nemzetiségek helyi intézményeinek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Harmadik alkalommal adták át a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények – nemzetiségi iskolák, óvodák – és közművelődési intézmények kiegészítő támogatását március 21-én az Országházban.

IMGP9320

Az átadó ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette, hogy a tavalyi 330 millió forint után idén 1 milliárd 83 millió forint pályázati támogatást kapnak a nemzetiségi önkormányzatok intézményei. Kiemelte, hogy 2010 óta megnégyszereződött a nemzetiségek támogatására fordított keret. Ezen belül három területre fektetik a hangsúlyt: a közösségszerveződésre, a kultúra és az oktatás megerősítésére, valamint az egyházi közösségek segítésére.

IMGP9308

Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő köszönetet mondott a nemzetiségi szószólóknak, hiszen valamennyi nemzetiség egyhangúlag támogatta a kezdeményezést. Az eseményen külön köszöntötte Györköny, Úrkút és Városlőd nemzetiségi küldötteit. Ezek a települések újak a kedvezményezettek körében.

IMGP9330

Idén ötven német, két-két horvát és szlovák, valamint egy román helyi nemzetiségi fenntartású köznevelési intézmény részesült támogatásban. Hat szlovák, öt német és egy szlovén tájház pedig összesen 51 millió forintot kap felújítási célokra.

IMGP9407

Az oklevélátadó ünnepségen a budapesti szlovák iskola tanulói mellett a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola diákjai adtak elő anyanyelvükön dalokat és verseket.

A kiegészítő támogatás komoly segítség az intézményeknek, de vajon mire fordítják? Szontág Nándor, a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója a kérdésre azt felelte, hogy a kapott 30 millió forint támogatást az udvar felújítására, fűtéskorszerűsítésre használják fel, de számos más projekt is tervben van. A Hajósi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Mayer Edina elmondta, hogy az általános iskola teljes körű fűtéskorszerűsítését fogják elvégezni, ami már időszerű, hogy a gyerekeknek még jobb környezetet biztosítsanak a tanuláshoz. Bólyban pedig az iskolai étkeztetés körülményein szeretnének javítani, válaszolta Győriné Meiszter Katalin, a város német önkormányzatának elnöke.

Ambach Mónika
Fotó: Grund Lajos
Zentrum.hu

Videó a Facebook-on az átadóról (1) >>>
Videó a Facebook-on az átadóról (2) >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo