A mi zenénk

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az országos német önkormányzat a védnöke
a pécsi Kodály Központban megrendezendő
hagyományos német nemzetiségi fúvóskoncertnek

A mi zenénk – ezt a címet viseli a mecseknádasi Alte Kameraden Fúvószenekar különleges hangversenye, amelyet május 11-én 17 órától csendül fel a pécsi Kodály Központban. Az előadás még 2016-ban jött létre a Hagyományok Háza által Mesterek és tanítványok címen meghirdetett pályázatnak köszönhetően, mégpedig azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a lassan eltűnő paraszti kultúra és hagyományok fennmaradásához.

55861140_2402696276429183_3963140588022267904_o (1)

– Évtizedek óta foglalkozom német néptáncosként és koreográfusként, de különösen az Alte Kameraden Zenekar – egy autentikus német nemzetiségi formáció – megalakulása óta a fúvószenénkkel, „sváb” fúvószenekarok tevékenységével, valamint a nemzetiségi falvak zenei életével. Állandóan kutatom az eredeti zeneszámokat és gyakran beszélgetek idős zenészekkel – összegezte évtizedes munkáját Schram Antal, a mecseknádasdi fúvósok vezetője, akinek köszönhetően létrejött az ismeretterjesztő előadással kibővített, A mi zenénk című hangverseny. Az ősbemutatónak 2016-ban a Hagyományok Háza adott otthont Budapesten, azóta különböző helyszíneken már tíz alkalommal mutatták be a programot, amely során egy időutazásra invitálják a nézőket egy narrátor közreműködésével, valamint archív fotók kivetítésével a magyarországi német fúvószene kezdeteitől egészen a 20. századi virágkoráig. A fényképek nemcsak híres együtteseket, zenészeket és zeneszerzőket mutatnak be, de bepillantást engednek a széleskörű tevékenységi körükbe is különféle zenélési alkalmak kapcsán.

46503635_2118522148186475_1082542392378130432_o (1)

A méltán híres Kodály Központban bemutatandó koncert szervezője a Pécsi Német Önkormányzat. – Szívesen vettük ki a részünket ebből a munkából, hiszen meg vagyunk győződve arról, hogy az Alte Kameraden Fúvószenekar a tradíciónk és identitásunk fontos részét képező fúvószenénket hamisítatlanul adja majd elő a közönségünknek – mondta Flódung János, az önkormányzat elnöke. – A hangverseny nagyon különlegesnek ígérkezik. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, hogy együtt, csodás színfalak előtt ünnepeljük a sváb fúvószenét.

A program legfontosabb missziója az autentikus német nemzetiségi hagyományok megtartása – hangsúlyozta Manz József, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) kulturális és médiabizottságának elnöke, aki az önkormányzat elnökével, Schubert Olíviával együtt közösen vállalta a rendezvény védnöki tisztét: – Az MNOÖ stratégiájában is utalunk arra, hogy a tradicionális német nemzetiségi közösségek a tömegkultúra terjedésével veszélybe kerültek. Ezt ellensúlyozandó a fúvószenekarok, kórusok és tánccsoportok fő feladata a svábság autentikus kultúrkincsének ápolása. Sajnos a hagyományos fúvószenénk – az identitásunkat jelentő zenei anyanyelvünk – eltűnőben van. Svábbálokon is inkább osztrák és német számokat játszanak a hagyományos dallamok helyett. Mégis arra törekszünk, hogy megkülönböztessük az értékeset a giccstől, a hagyományost a népiestől, hogy a gondolatvilágunkat, majd pedig az identitásunkat ne veszítsük el. Ebben az értelemben a mecseknádasdi fúvószenekar tevekénységét nagyon értékesnek tartom, és a közelgő koncertet mindenképpen szívesen ajánlom.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo