Akár a könyvekben is hazára lelhetünk

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy irodalmi mű olvasása közben biztos sokakban felmerül a vágy, hogy kérdéseket tegyen fel az írónak, vagy egyszerűen csak az alkotás folyamatáról, illetve arról beszélgethessen vele, hogy hogyan keletkezett a történet, vajon mi benne a fikció és a valóság. Időközben az internet nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően könnyebbé vált a kutatás, illetve a szakkönyvekben is utána lehet nézni sok mindennek. A személyes találkozást azonban – ahogy azt az Iris Wolff írónő közreműködésével a Zentrum-Programme im HdU sorozat keretében megvalósult április 10-ei irodalmi rendezvény is bizonyítja – semmi sem pótolhatja.

IMGP9579

Dr. Ingeborg Szöllösi (a potsdami Német Kultúrfórum Kelet-Európa munkatársa), a budapesti felolvasóest ötletgazdája, örömét fejezte ki, hogy újra itt lehet a Magyarországi Németek Házában. Továbbá kiemelte, hogy egy olyan jó együttműködés, mint amilyet Ambach Mónika, a Zentrum igazgatónője és Schuth János, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége 1. elnöke részéről tapasztal, manapság egyáltalán nem magától értetődő. A dicsérő szavakat követően az írónővel Schuth János beszélgetett, aki első emlékeit is felidézte 1974-ből, melyek az Erdélyben levő Nagyszebenben érték az ottani oktatást jó színvonalát illetően. Romániában már akkoriban is voltak német, illetve magyar egynyelvű iskolák.

A romániai német írónő 1977-ben szintén Nagyszebenben született, majd ott, ebben a nyelvi szempontból előnyös környezetben élte gyermekkorát is. Bár csak nyolc éves koráig élt Romániában, amikor is az egész családja – mint a legtöbb romániai német család a Ceaușescu-időkben – kivándorolt Németországba. Mindhárom regénye, a Halber Stein, a Leuchtende Schatten és a So tun, als ob es regnet is ebben a többnyelvű erdélyi környezetben játszódik.

Az írónő mindig is művészettel és irodalommal foglalkozott, így nem is annyira meglepő, hogy az olvasóközönség mindegyik regényét igen jól fogadta. Többek között germanisztikát és grafikát is tanult, több éven keresztül volt a Marbachi Német Irodalmi Archívum munkatársa. 2018 márciusáig volt a freiburgi Netzwerk Kulturelle Bildung (Kulturális Képzés Hálózata) munkatársa. 2018 óta szabadúszó íróként tevékenykedik, illetve tagja a nemzetközi Exil-PEN-nek (német nyelvterületre menekült írók szövetsége) is. Alkotómunkáját több díjjal is jutalmazták.

So tun, als ob es regnet című regényét a németországi Evangélikus Könyvdíjra is jelölték majd 2018-ban elnyerte az elismert Alpha Irodalmi Díjat. Schuth János  Wolff művét fantasztikus szemléletmóddal ellátott és megalkotott regényként jellemezte, mely az írónő felolvasása alapján is bizonyítást nyert. Sőt, a közönség az alkotómunka kulisszatitkairól is megtudhatott egyet s mást. Iris Wolff elárulta azt is, hogy az első világháborúban kezdődő több mint száz évet felölelő családregényben az összes szereplő neve és a cselekmény is kitalált.

Olvasóként viszont az lehet a benyomásunk, hogy ez nem egy fikció. Az írónő pontos kutatómunkájának köszönhetően az lehet az érzésünk, mintha valóban ott lennénk. Wolff megemlítette, hogy számára az emlékek, de a könyvek is egyfajta hazát jelenthetnek és, hogy általuk képes utazni is. Regényével a Romániából szinte teljesen eltűnt romániai német népcsoportnak szeretne emléket állítani.

Frei Nándor

Fotó: Grund Lajos
Zentrum.hu

További képek >>>

Facebook videó az estéről >>>

〰〰〰〰〰


Támogatók:
Deutsches Kulturforum östliches Europa
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Miniszterelnökség • Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
NEMZ-KUL-19-1047

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Screenshot 2019-03-11 at 10.45.31

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo