Kübekháza – „Az életérzés!“



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy kevésbé ismert sváb mintafalu felfedezése
a magyar Bánságban

Kiváncsi vagyok, hányan hallottak már Kübekházáról. Aki még nem járt a településen, könnyen azt gondolhatja, hogy megint csak egy kis sváb faluról van szó valahol a világ végén, ahol szinte semmi sem történik. A Magyarországi Német Fiatalok Közösségének újhartyáni baráti köre és dettai partnerszervezete első kübekházi látogatása során ennek a teljes ellentétét tapasztalták.

DSC_0184 (1)

Hogy milyen kép fogadott minket a településre beérve? Természetesen minden rendezett és precízen gondozott volt, mint ahogy azt már egy sváb település esetében megszokhattuk. Ami viszont sajnos már kevésbé megszokott és Kübekháza esetében igazán meglepett minket, az az volt, hogy a településen szinte minden kétnyelvű. Nemcsak a helységnév szerepelt német nyelven is, hanem a buszmegálló, a kocsma, a városháza, az iskola és minden egyéb középület neve, valamint minden információs tábla többnyelvű.

DSC_0151

De nem csupán ez adja Kübekháza báját. Számos remek ötlettel találkoztunk, amit szinte még sehol sem láttunk az országban. Az egyik legjobb közülük a „Kübecker Manufaktur” nevű sváb vendéglátóhely volt, amely fagerendás stílusban került kialakításra, a főépület mellett pedig még egy sörkert, illetve egy pajta is várja a vendégeket. Elbűvölt minket a manufaktúra hangulata, német zeneszó mellett különböző finomabbnál finomabb sváb ételspecialitásokat kóstolhattunk, nem hiányoztak az étlapról jól ismert németországi receptek, valamint a helyi különlegességek sem.

20190406_140643

De megemlíthetnénk az úgynevezett „Mézeskalácsházat” is, ami a helyi civil közösségek házaként funkcionál. Itt kübeki asszonyok leptek meg minket főző- illetve sütőtudományuk gyümölcseivel.

A hétvége szervezésében segítségünkre volt a település polgármestere, dr. Molnár Róbert is, aki szinte végig jelen volt ottlétünkkor és készségesen válaszolt a kérdéseinkre. Számára az emberek, illetve a közösség ereje az elsődleges és nem a pénz hatalma, a település fejlesztésénél pedig mindig ügyelt arra, hogy a lakosokat megfelelő módon bevonja a település szépítésébe, építésébe. Hiszen számára a legfontosabb, hogy a lakosok jól érezzék magukat saját lakóhelyükön. Ezáltal vendégek is jól érzik magukat Kübekházán, úgy gondolom, hogy kevés alkalmasabb helyszín van feltöltődésre, illetve csapatépítésre.

DSC_0043 (1)

De az evés-ivás mellett táncoltunk is, hiszen a hétvégénk fő célja két koreográfia elsajátítása volt dettai barátainktól. Ezekkel a táncokkal fogunk ugyanis fellépni a nyáron, romániai barátaink különlegesen szép sváb búcsúján. De valójában ez a néhány nap sokkal többről szólt, hiszen a tánc mellett közelebbről is megismertük a kübeki svábok történetét és kultúráját, és nem utolsósorban egymást.

Még hosszan mesélhetnék a kübeki vendégszeretetről, illetve a mesés településről, de a képek magukért beszélnek…

Surman-Majeczki Martin

Ajánlott hírek