Lerner György, deportált emlékiratai. Lebenserinnerungen des Deportierten Georg Lerner




Rendszeresen megjelenő könyvajánlónkért:
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A szerkesztő-fordító Schreiner Mihályné szerkesztői és Dr. Bognár Zalán történészi előszavával kezdődő kötet a magyarországi német származású Lerner György visszaemlékezéseit tartalmazza, mely az elhurcolását követő malenkij robotról, hazatéréséről, Németországba elűzött szüleihez való utazásáról és az ottani újrakezdéséről szól.

Lerner

Az emlékiratok szerzője Szigetszentmártonban született, ifjúkorát is ott töltötte, míg a szovjet hadsereg 1944-ben a környék elfoglalása után sok magyarországi németet deportált. Ekkor Lerner György 24 éves volt. A következőkben leírja elhurcolását, amit a sok szerencsének, lélekjelenlétének és találékonyságának köszönhetően élt túl. Ezek segítették a Magyarországra való hazatérésében és a szülei keresésében is, akiket időközben Németországba űztek. Egy kalandos utazást követően érkezett meg hozzájuk, akik ebben az időben – mint a legtöbb elűzött – igen nehéz körülmények között éltek. Ezért vállalta a veszélyekkel teli visszautat Magyarországra, ahol azonban szülei nélkül nincs maradása és úgy dönt, hogy újra nekivág a kockázatos útnak Németországba.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik nemcsak egy magyarországi német kortárs által írt „száraz dokumentációt” szeretnének olvasni, hanem egy olyan történetet, ami arról szól, hogy a legnehezebb körülmények és szörnyűségek között is van remény, emberség, sőt segítőkészség és segítség is érezhető és kapható, akár az „ellenség” részéről is. Jól példázzák ezt olyan emberek, mint Lerner György is, akik tulajdonképpen mindenhol feltalálták magukat.

Lerner György, deportált emlékiratai. Lebenserinnerungen des Deportierten Georg Lerner.
Szerk., ford., kiad., Schreiner Mihályné, 2016.
159 o., ill.
Nyelv: magyar-német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu

Ajánlott hírek