Egy népcsoport nagy teljesítményei




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Duna-menti svábok (Donauschwaben) elnevezés egy fogalom, melyet a grazi Robert Sieger és a stuttgarti Hermann Rüdiger geográfusok találtak ki 1923-ban. Idővel az elnevezés gyűjtőfogalomá alakult, mely minden, a török uralom után a német területekről a Magyar Királyság területére bevándorló telepesre és azok leszármazottaira vonatkozik. Természetesen a mai magyarországi németek is ide tartoznak. A letelepítés, a más népekkel való együttélés és ezen emberek tevékenysége önmagában különlegességnek számít. Ahogyan a Zentrum-Programme im HdU sorozat keretében megvalósult május 8-ai rendezvény is különleges volt. A Duna-menti svábokról folytatott átfogó tematikus beszélgetés rendezvényestje a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár és a budapesti Goethe Intézet együttműködésével valósult meg. Ilka Seltmann, a Goethe Intézet helyettes vezetője és a nyelvi osztály vezetője köszöntőjében a Zentrummal való többéves, szoros együttműködést méltatta.

IMGP9889

A rendezvény központi témája a 2018-ban megjelent Donauschwaben • Deutsche Siedler in Südosteuropa című igen átfogó könyv volt. A tematikus beszélgetésen az ismert és elismert kutató, Prof. Dr. Gerhard Seewann, a könyv társszerzője és Christian Glass, az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum igazgatója vettek részt.

IMGP9917

A professzort az est moderátora, Korb Angéla többek között kutatási területéről és motivációiról kérdezte. A történészt egy 1968-ban tett temesvári tanulmányút sarkallta arra, hogy kutatását a kisebbségekre fókuszálja, ugyanis ott a különböző nemzetiségek multikulturális, békés együttélését tapasztalhatta meg. A Grazból származó történésznek a müncheni Südost-Institutnál Magyarország lett a kutatási területe. Már 1974-ben, elnyerve egy kutatási ösztöndíjat Magyarországra jöhetett, hogy a magyarországi németekkel kapcsolatos kutatásokat végezhessen. Ezzel kapcsolatban kiemelte, mennyire fontos, hogy az ember a helyszínen vizsgálódhasson, illetve hogy milyen sokat tanult ennek kapcsán Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatótól is. A professzor 2007 és 2015 között vezette a Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszékét.

IMGP9915

Magyarország mindig is különböző népek bevándorlási célországa volt. Kevéssé ismert, hogy a török uralom utáni német migráció és a többségi társadalommal és más nemzetiségekkel való békés együttélés milyen nagy mértékben járult hozzá az ország fejlődéséhez. A budai Mátyás-templom felépítése a tatárjárás pusztításait figyelembe véve igen rövid idő alatt, a budai német polgároknak köszönhetően Nagyboldogasszony-templom néven valósult meg. Híres német származású nagyjaink, mint Munkácsy Mihály (Michael Lieb), Semmelweis Ignác (Ignaz Philipp Semmelweis), Ybl Miklós (Nikolaus Ybl) vagy Erkel Ferenc (Franz Erkel) is jelentős szerepet játszottak az ország 19. századi modernizálásában. A Duna-menti svábok hozzájárulása nélkül ma Magyarország egész más szinten állna.

IMGP9905

Christian Glasstól megtudhattuk, hogy a könyv a DZM és a Német Kultúrfórum Kelet-Európa együttműködésében került kiadásra. Elmondta, hogy a könyv megalkotásánál a céljuk egy a szélesebb közönséget is elérő, átfogó, közérthető, gazdagon illusztrált publikáció kiadása volt. A könyv a volt Magyar Királyság területén a betelepítés időszakától folgalja magába a különböző településterületeken élő németek történetét. A Duna-menti svábok története, ami az első világháborút követően Magyarországon, Romániában, illetve a volt Jugoszláviában és annak utódállamaiban játszódott, egészen a 2000-es évek első évtizedéig kerül feldolgozásra.

A Goethe Intézet nagyvonalú ajándékának köszönhetően a Gerhard Seewann-Michael Portmann: Donauschwaben • Deutsche Siedler in Südosteuropa című könyve a Magyarországi Németek Könyvtárából is kikölcsönözhető.

Frei Nándor

Fotó: Grund Lajos
Zentrum.hu

〰〰〰〰〰

Támogatók:
Deutsches Kulturforum östliches Europa
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Miniszterelnökség • Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
NEMZ-KUL-19-1047

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)
Goethe Intézet

Screenshot 2019-04-28 at 15.10.42

Ajánlott hírek