Gerhard Seewann – Michael Portmann: Donauschwaben • Deutsche Siedler in Südosteuropa

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Duna-menti svábokról ezidáig szerencsére nagyon sok publikáció született. Ebből kifolyólag biztosan sokan igen járatosak a témával kapcsolatos történelmi kérdések tekintetében is. A kifejezést (Donauschwaben/Duna-menti sváb) illetően azonban sok laikusnál előfordulhatnak olyan bizonytalanságok, hogy az pl. csak a Bácska és a Bánát területéről, vagy a máshonnan származó németekre is vonatkozhat-e. A 2018-ban megjelent Donauschwaben • Deutsche Siedler in Südosteuropa című könyv sok kérdésre ad választ és több szempontból is egy értékes különlegesség.

Seewann 5

Egyrészt egy olyan történelmi szakkönyvről beszélhetünk, amelynek szerzői az ismert és elismert történész, Prof. Dr. Gerhard Seewann, és Michael Portmann, az Osztrák Tudományos Akadémia kutatója. A könyvet tehát tudományos igénnyel, a kutatások legújabb állása szerint írták. Másrészt az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum és a Német Kultúrfórum Kelet-Európa együttműködésében került kiadásra. Céljuk egy átfogó, közérthető, gazdagon illusztrált és a szélesebb olvasóközönséget is elérő könyv publikálása volt.

A kiadvány a volt Magyar Királyság területén a betelepítés időszakától folgalja magába a különböző településterületeken élő németek történetét. A Duna-menti svábok története, ami az első világháborút követően Magyarországon, Romániában, illetve a volt Jugoszláviában és annak utódállamaiban játszódott, egészen a 2000-es évek első évtizedéig kerül feldolgozásra. A különösen érdekes illusztrációkat és fotókat leírások egészítik ki. A szövegek és a források az összefüggéseket feltárva segítik az olvasót a különböző korszakok tiszta átlátásában, többször fókuszba helyezik a magyarországi németeket.

A könyvet, melyet 2019 májusában tematikus beszélgetés keretében a HdU-ban is nagy közönségsikert aratva mutattak be, mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kompakt, mégis szakszerű áttekintést kapni a témában.

Gerhard Seewann – Michael Portmann:
Donauschwaben • Deutsche Siedler in Südosteuropa
(Duna-menti németek • német telepesek Közép-Kelet Európábából)
Potsdam : Deutsches Kulturforum östliches Europa/Donauschwäbisches Zentralmuseum, 2018.
371 o., Ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo