Helyi párbeszéd

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Goethe Intézet és a Jelenkor folyóirat sajtóközleménye

A Budapesti Goethe Intézet felvette a kapcsolatot
a pécsi kultúra képviselőivel

A helyi kultúrafelfogás, korunk kihívásai a kultúra terén, megvalósítási lehetőségek és természetesen a kapcsolatépítés álltak a Budapesti Goethe Intézet pécsi rendezvényének középpontjában. „Helyi párbeszéd / Ortsgespräche” annak a beszélgetéssorozatnak a címe, amelynek Nyíregyháza és Dunaújváros után május 16-án a pécsi Művészetek és Irodalom Háza adott otthont. A sajtótájékoztatót követő kerekasztal-beszélgetésen a pécsi tánc-, zene- és képzőművészet jeles személyiségein túl a színházak, múzeumok, a Pécsi Tudományegyetem és a helyi média is képviseltették magukat.

Helyi_parbeszed

A Goethe Intézet nemrég elindított kezdeményezésének célja, hogy a fővároson kívül a vidéki nagyvárosokban jelen lévő kulturális lehetőségeket is feltérképezze, majd később különböző kulturális szervezetekkel közös projekteket valósítson meg Budapesten kívül is. A beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón a Budapesti Goethe Intézet igazgatója, Michael Müller-Verweyen és pécsi oldalról Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője ismertették a kezdeményezést.
Michael Müller-Verweyen elmondta, kifejezetten fontosnak tartja, hogy a Goethe Intézet Budapesten kívül is keresse a magyar városokban rejlő kulturális értékeket, és hogy az említett helyeken partnerekre találjon jövőbeni projektek közös megvalósításához. Pécs a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címe miatt ugyan Németországban is „felkerült a térképre”, azonban érdekes lehet, hogy az azóta eltelt kilenc évben hogyan alakult a helyi kulturális élet. Az igazgató elmondta, bár úgy véli, a Magyar- és Németország közti politikai viszony terhelt, a két ország közti gazdasági kapcsolatok kitűnők, a kulturális életet és kapcsolatokat pedig intenzívnek tartja. Hangsúlyozta, a Goethe Intézet célja nem az, hogy Budapestre tervezett kész programokat hozzanak el más városokba, hanem kifejezetten a helyi igények megfelelő és helyben elérhető lehetőségekkel élve közös kezdeményezéseket valósítsanak meg. Fontos ebben továbbá az ország sokszínűségének megismertetése is: – Németország nem csak Berlin, Magyarország pedig nem csak Budapest – emelte ki.

Ágoston Zoltán főszerkesztő ismertette a Budapesti Goethe Intézettel közös projektjeiket, kiemelve ezek közül azt a május 28-án Pécsett megrendezésre kerülő felolvasó estet, amelyen Terézia Mora Németországban élő magyar származású írónő is közreműködik. Ágoston szerint fontos, hogy Pécs folyamatosan frissítse kulturális stratégiáját, erre pedig jó lehetőség az Intézettel folytatott együttműködés.

A sajtótájékoztató utáni kerekasztal-beszélgetésen a pécsi kulturális élet ismert képviselői a Goethe Intézet munkatársaival közösen vitatták meg a Pécsben rejlő lehetőségeket. A rendezvény fogadtatása pozitív volt, a felek további együttműködésben bíznak.

A beszélgetéssorozat következő állomása Veszprém lesz.

További részletek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo