Remek teljesítmények, pompás viseletek

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megtartották a 15. Magyarországi Német Szavalóverseny
országos döntőjét Budapesten

Az általános iskolák 1-8. és a középiskolák 9-12. osztályából összesen 201 tanuló jutott idén a Magyarországi Német Szavalóverseny országos döntőjébe. A megmérettetést immáron 15 éve rendezik meg, a résztvevők lelkesedés a kezdetek óta töretlen. A rendezvénynek idén is a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium (DNG) adott otthont, ahol május 17-én a vers- és prózamondásé volt a főszerep.

IMGP0103

A megnyitón Tápai Ildikó üdvözölte a megjelent diákokat, azok tanárait, szüleit és kísérőit, valamint a zsűri tagjait, akik az egész országból és Németországból érkeztek a versenyre. A rendezvény helyszínéül szolgáló gimnázium igazgatója kiemelte a magyarországi német hagyományok megtartásának fontosságát, melynek ékes példája az évente megrendezett német szavalóverseny is. A rendezvényt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökhelyettese, Waldmann-né Baudentisztl Éva nyitotta meg, a műsorvezetést az MNOÖ nyugat-magyarországi regionális irodájának vezetője, Wild Róbert vállalta.

IMGP9988

A hivatalos megnyitó után a diákok és kísérőik, valamint a zsűritagok osztálytermekbe vonultak és megkezdődött a verseny. Idén is két kategóriában – nyelvjárás és irodalmi német nyelv – indulhattak a résztvevők. A döntőn azokat a verseket és prózaszövegeket adták elő, amelyekkel a saját korosztályukban, iskoláikban és régiójukban egyszer már kiemelkedően szerepeltek az előselejtezőkön. Idén is igazán széles volt a gyermekek korának megfelelő versek palettája: a tanulók előszeretettel választottak modern, német nyelvterületről származó műveket, de a korábbi évekhez hasonlóan idén is népszerűek voltak Michelisz József magyarországi német költő művei. A nyelvjárás kategória résztvevői ezúttal is kreatívnak bizonyultak: részben régről átörökített, részben saját, dialektusban íródott szerzeményeket adtak elő, amelyeket a magyarországi német mindennapok ihlettek. Évek óta szokás, hogy a nyelvjárásban előadó diákok magukra öltik szülőfalujuk német népviseletét – ez idén sem volt másképp: a színpompás ruhák üde a zsúfolásig telt sportcsarnok üde színfoltjai voltak. A szavalás, majd a zsűri értékelése után következett a díjátadó, melynek során az egyes kategóriák győztesei a nagyközönség előtt is elmondhatták választott műveiket. A legjobbak értékes könyvutalványokban részesültek, a 8-12. osztályos első helyezettek pedig lehetőséget kaptak egy baden-württembergi körúton való részvételre is, melyet az országos német önkormányzat idén ősszel szervez meg.

Az eredmények >>>

Fotógaléria >>>

A magyarországi német szavalóversenyt minden évben általános és középiskolások részére rendezik meg. A rendezvény támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül (NEMZ-KUL-19-0316), a budapesti Goethe Intézet, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, valamint a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár.

keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2019

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo