Lydia Stilz: Im Dörfle. Geschichten von Früher

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megint itt a tavasz, a természet újra virágba borul és burjánzik, a nyár talán ezúttal is szinte átmenet nélkül érkezik. A gazdák, mint ilyenkor mindig, a földeken és a szőlőkben serénykednek. Mindez már emberemlékezet óta így megy, sem a németországi Svábföldön, sem a magyarországi németek által lakott területeken nem változott alapvetően.

Im Dorfle

Lydia Stilz 1928-ban született a svábföldi Schnaitban. Könyvében szülőföldje helytörténetével és helyi történeteivel foglalkozik. A könyv pontosabb adatok és tények felhasználásának mellőzésével három fejezetre oszlik: a „Das Potter der Ahnfrauen” címet viselő az ősök rövid anekdotáit tartalmazza, a második („Die Welt der Ahnfrauen einst und heute: ein Spaziergang durch Schnait”) kis történelmi sétára invitál minket a településen belül, a harmadik pedig a vasárnapi iskolai és a kisgyermekeknek létesült iskola működéséről olvashatunk, ami azért különleges, mert ezekben az időkben nem volt még magától értetődő, hogy például óvoda működjön mindenhol.
Ez a könyv egy könnyed kis olvasmány, melyből Lydia Stilznek, a településhez érzelmileg kötődő helybéli sváb hölgynek az emlékei köszönnek vissza ránk. A történetekben a magyarországi német földművesek megélt múltjából is felfedezhetünk néhány átfedést.
A könyvet mindenkinek ajánljuk, akik csupán szórakozásból szeretnek olvasni és szívesen tennének egy utazást – ezúttal a württembergi Svábföldre, a Rems völgyébe – a régi szép időkbe.

Lydia Stilz: Im Dörfle. Geschichten von Früher
(A falucskában. Történetek a régi időkből)
Tübingen: Silberburg-Verlag, 2015.
126 o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo