Magyarországi német kulturális és kulináris értékeket mutattak be Pécsett

Forrás: Deutsche Selbstverwaltung Fünfkirchen
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Pécs évszázadok óta a magyarországi németség fontos központja. Az itt élő németek körében az elmúlt évszázadok során rengeteg kulináris és kulturális érték halmozódott fel, melyek ritkán, vagy egyáltalán nem tudatosulnak a mai emberek gondolkodásában. A Pécsi Német Önkormányzat ezért 2019-ben elindított egy új kezdeményezést. Céljuk egy olyan programsorozat megvalósítása, mely nemcsak az itt élő németeknek, hanem a többségi társadalom számára is ismerkedési lehetőséget kínál a magyarországi németek kulturális és kulináris értékeivel. Az elődöktől örökölt kulináris finomságok ötvözete modern német nyelvű színjátékkal egyedi és különleges alkalom, élmény lehet az érdeklődők számára. Az április 23-án, a pécsi Trafikban tartott első alkalom sikere is ezt bizonyítja.

image-1

A Pécsi Német Önkormányzat alapítása óta kiemelten támogat olyan rendezvényeket, melyek a városban élő német nemzetiségiek identitásának megtartásához járulnak hozzá. Évente számos ilyen rendezvényt valósítanak meg pécsi és baranyai német szervezetekkel és egyesületekkel együttműködve. Idén az említett, formabontó rendezvénnyel bővült színes programkínálatuk.

image

Flódung János, az önkormányzat elnöke a pozitív visszajelzések alapján további alkalmak megvalósítását, adott esetben egy rendszeres programsorozat, egyfajta német klub elindítását tervezi. Az első előadás alkalmával egy családtörténeti kamaradarabot láthattak az érdeklődők, Frank Ildikó, Andreas Kosek, Ágoston Zoltán és Rozs Tamás szín- és zeneművészek közreműködésével. A színdarab a nézők soraiban is emlékeket idézett fel, sokan saját családtörténetüket vélték felfedezni benne, és ez jó alapot szolgáltatott a rendezvény utáni közös beszélgetéshez. A darab után panírozott töltött káposztát kóstolhatták meg a résztvevők, a desszert császármorzsa volt. A további alkalmakra kérdőívekkel is készülnek a szervezők, mert fontosnak tartják, hogy a közönség véleménye és ötletei is segítsék munkájukat.

Az egyes előadások keretében a Pécsi Német Önkormányzat a 60-70 perces színpadi produkció mellett regionális ételkülönlegességek bemutatását tervezi autentikus formában. A projektbe várhatóan a németnyelvű országok magyarországi konzulátusait is bevonják majd. Az egyes előadásokon száz fő körüli részvétellel számolnak. Idén várhatóan három további alkalomra kerül sor – a következőre egyébként már hamarosan, június 11-én -, de a szervezők reményei szerint jövőre ez a szám lényegesen magasabb lesz.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo