Az MNOÖ állásfoglalása a köznevelési törvény tervezett módosítása kapcsán

Forrás: LdU
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Nemzeti Köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény tervezett módosítása nagy visszhangot és felháborodást keltett a német nemzetiségi oktatás-nevelés szereplői körében. A T/6457. számú módosítási javaslat szerint hatályát veszti több rendelkezés, többek között a 84. § (9) bekezdés c) pontja, amely a nemzetiségek jogait csorbítja. Nevezetesen megszűnne az intézményvezetői megbízással kapcsolatos egyetértési jog.

ldulogo (1)

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata megfogalmazta azon álláspontját, hogy a német közösség számára elfogadhatatlan az a megoldás, hogy egy 1993 óta a köznevelési, közoktatási rendszerben meglévő sarkalatos participációs jog eltűnjön, vagy szabályozása változzon. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a Nemzeti Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 84. § (9) bekezdésének c) pontja maradjon hatályban.

A tervezet megjelenése után az MNOÖ megfogalmazta egyet nem értését és eljuttatta azt parlamenti képviselőjének, valamint a Nemzetiségi Bizottságnak, azzal a határozott felkéréssel, hogy a fentiek értelmében képviseljék érdekeinket a parlamenti vita során.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo