Babaház mint műalkotás

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A legrégibb ismert babaházat 1558-ban építették V. Albrecht bajor hercegnek. Ez nem játék volt, hanem egy művészeti alkotás. Később a tehetős családok készíttették el otthonaik mását, hogy így bizonyítsák gazdagságukat.

20190604_160646_HDR

Mint műalkotásokra hivatkozott beszédében Ambach Mónika, amikor a bonyhádi Völgységi Múzeumban június 4-én megnyitotta az Ament Éva babaházaiból nyílt kiállítást. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatója méltatta a bútorfestő és grafikus munkásságát is, aki például a kalaznói babaházával már több szakmai díjat is elnyert.

Egy babaház vagy babaszoba egy lakás vagy ház kisméretű másolata. Miniatűr berendezési tárgyaik között pedig miniatűr babák laknak. A kiállított babaházak 1:10 arányban mutatják be a magyarországi németek – többek között váraljai, hőgyészi, diósberényi – házait és azok belső tereit, melyek berendezési tárgyai között sok szép festett bútor is megtalálható.

Ament Éva babaházai kivétel nélkül különleges módon engednek bepillantást a sváb mindennapokba vagy az ünnepek pillanataiba. Készítőjük számára különösen fontos, hogy minél többen megismerkedjenek a magyarországi németség népi kultúrájával, amit ő behatóan ismer. Hiszen Diósberényben született sváb családba, gyermekéveit Hőgyészen töltötte. 1991 óta foglalkozik bútorfestéssel, amit tanít is és 2004-től készít babaházakat is.

Hogy remek ötlet volt a babaházakat a Tolna megyei városkában kiállítani, már a megnyitón, melyen a helyi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület kórusa is közreműködött, kiderült, hiszen a kiállítótér zsúfolásig megtelt.

A kiállítás a Múzeumok éjszakája programjának is a középpontjában fog állni, árulta el dr. Szőts Zoltán múzeumigazgató, aki biztos benne, hogy az értékes babaházak ez év októberéig még számtalan látogatót fognak a Völgységi Múzeumba vonzani.

am

Fotó: Zentrum.hu

További képek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo