Englenderné Hock Ibolya: „A magyarországi németség jó példát mutat“

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Német nemzetiségi tanösvényt adtak át Bándon

Folyamatosan bővül a magyarországi német tanösvények hálózata: a meteorológiai nyár kezdetén, június 1-jén mutatták be immáron a hetedik efféle létesítményt, mégpedig Bándon. Veszprém megye első német és magyar nyelvű tematikus sétaútja a parányi dél-bakonyi falu életébe, szokásaiba, történelmébe és helyi érdekességeibe enged bepillantást.

Begehung_des_Lehrpfades

A szervezők nevében a bándi pedagógus, német önkormányzati képviselő és országos német önkormányzati közgyűlési tag, Schindler László köszöntötte a jelenlévőket, kifejezve abbéli örömét, hogy már az ő faluja is rendelkezik német nemzetiségi tanösvénnyel. Beszédében kiemelte a helyiek közreműködését, és megköszönte a segítséget Wolfart Jánosnénak, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szakértőjének.

László_SchindlerA nyelvvesztés Schindler szerint meglehetősen előrehaladott a régióban, ezért – mint mondta – fontos menteni, ami még menthető: – Ha maguk az itt élők is jobban megismerik értékeinket, erősödhet a német nemzetiségi identitás és a közösségünkön belüli összetartozás is.

A bándi német önkormányzat a tanösvénnyel többek között a helyi óvodásokat és iskolásokat szeretné megszólítani, mivel ezek a korosztályok a magyarországi német kultúráról már csak kevés ismeretet hoznak magukkal otthonról. Schindler László abbéli reményét fejezte ki, hogy a tanösvény segítségével ez változni fog.

Ibolya_Hock-Englender

Steigervald Zsolt, Bánd polgármesterének elismerő szavait követően Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának nemrég megválasztott elnöke kiemelte, az MNOÖ számára már az első tanösvény pályázati kiírásakor is fontos volt, hogy a projekt a helyi közösségeket együttműködésre késztesse: – Fontos, hogy a civil szervezetek, óvodák, iskolák – amennyiben még vannak a falvakban –, valamint az idősek és fiatalok közösen dolgozzanak a tartalmakon, a megvalósításon – hangsúlyozta. A magyarországi német tanösvények hálózatának kiépítése az MNOÖ 2010-ben megalkotott oktatás-nevelési stratégiájának részét képezi. A projekt alapötlete Németországból származik, és a Türingiai Továbbképző, Oktatás- és Médiafejlesztő Központ „Újszerű tanulás a közösségekben” címet viselő projektjének mintájára valósul meg Magyarországon. A német nemzetiségi településeket gazdagító tematikus sétautak célja a tanítás és a tanulás, melynek során remekül összekapcsolhatók a régi hagyományok és a modern meglátások – összegezte az MNOÖ elnöke, hozzátéve: tanösvényhálózatukkal a magyarországi németek jó példát mutatnak más hazai nemzetiségek számára is.

Vorstellung_der_einen_Station

Hit, Szorgalom, Tudás, A Herendi Porcelánmanufaktúra szolgálatában, Honvágy, Christkindl és Hazaszeretet – ezeket a címeket viselik a bándi tanösvény egyes állomásai. A falu szakrális tere, erények, híres szülöttek és egy különleges helyi adventi szokás, a Christkindl betlehemes játék részleteiről a tanösvény első, ünnepélyes bejárásakor helyi gyermekek, fiatalok és felnőttek meséltek.

A német nemzetiségi tanösvények átadása június 22-én Csolnokon folytatódik, a bajai, országos tematikus utat pedig várhatóan október 18-án mutatják be.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo